Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.11.2009 11:35 - Отказ от наследство - начин на заобикаляне на закона или средство за защита
Автор: pravoconsult Категория: Други   
Прочетен: 189159 Коментари: 218 Гласове:
2



Отказът от наследство може да бъде направен в заявление до съда или в декларация, който да се приложи към заявление, в което съответно, обаче, не се приповтаря изявлението на наследника. Декларацията (заявлението) за по-голяма сигурност следва да е нотариално заверено, въпреки че законът не поставя такова изискване. Законът не поставя изискване за нотариална заверка, но надали някой ще приеме за достоверно даден документ без заверка от длъжностно лице или от Нотариус.Такава е и утвърдената практика. Отказът се отправя до районния съд, в района на който е открито наследството, т.е. по последното местожителство на починалия. В тази връзка следва да се уточни, че по действащото законодателство местожителството загубва смисъла спрямо законодателството, т.е. понятието “местожителство” трябва да бъде тълкувано и да бъде заменено с термина “адресна регистрация”. Според Вас отказът от наследство какво представлява: Начин за заобикаляне на закона или средство, с което се защитават субективните юридически права на всеки гражданин на РБългария?


Тагове:   наследство,   начин,   отказ,


Гласувай:
2


Вълнообразно


1. анонимен - Nerazbiram
18.11.2009 15:29
Zna4i kakvo da se razbira, 4e ako nqkoj moj rodnina pochine i az mu priema nasledstwoto w sledstwie na koeto se okaje 4e toj ima zadaljeniq i az ne znam ama trqbva da gi plasham iskam nme iskam taka li
цитирай
2. pravoconsult - Отговор
20.11.2009 13:20
За съжаление господине е така.Ако приемете наследството, искате неискате трябва да плащате задълженията на починиляния.Има вариант, с който да се избяга от това.Ако приемете наследство по опис, в такъв случай Вие поемате ангажимент само по отношение на това, което е в описа, но не и по отношение на задължения.Ако има нещо неразбираемо питайте....
цитирай
3. анонимен - въпрос
01.12.2009 21:36
искам да се откажа от наследство, но вече съм вадил у-е за наследници. ще се счита ли отказъът ми за нищожен, както се казва в закона. в същото време, за да се ооткажеш от наследство трябва да представиш у-е за наследници. ето това не ми е ясно...
цитирай
4. анонимен - въпрос
01.12.2009 21:42
след заверката на подписа ми при нотариуса аз ли трябва да нося отказа в районния съд за вписване? каква е нотариалната и държавната такса за районния съд? може ли вместо мен друг да занесе в съда отказа ми и след това съответно да вземе вече вписания отказ. нужно ли е за това пълномощно? благодаря
цитирай
5. pravoconsult - Oтговор
02.12.2009 20:26
Точно така.Вие трябва да извадите удостоверение за наследници, с което да се легитимирате като такъв.В това удостоверение, Вие може да сте само един от наследниците и само Вие да искате отказ, така за другите наследници остават правата и задълженията.
По отношение на заверката, там пак трябва удостоверението за наследници, Нотариусът да види, де факто че Вие сте наследник и че имате законово основание на тази възможност.В съда и друг може да занесе отказа, но трябва да има пълномощно с нотариална заверка на подписа.Препорачително е, след като направите отказа и го впишете да отидете, до съответната община и да го връчите за вписване, там където Ви е извадено удосоверението за наследници.Второ, да отидете във съответния отдел "Приходи" или т.нар. данъчно и да впичете отказа, заедно с документа от райония съд, за да не фигурирате в имотите и да поемате задължения.Отностно таксите, не мога да Ви отговоря, предвид факта, че незнам, кой ще Ви изготвя документите, кой ще ги заверява и ще Ви движи нещата.Надявам се да съм бил полезен - ако мога да помогна с още нещо пишете.
цитирай
6. анонимен - въпрос
02.12.2009 22:12
благодаря за вниманието. имам още някой въпроси: необходимо ли е да попълвам декларация за гражданство и гражданско състояния при нотариуса, мисълта ми е дали се изисква такава от районния съд.

цитирай
7. анонимен - въпрос
02.12.2009 22:23
според ЗН, ако искам да направя отказ от наследство не трябва да се предприемат действия за приемане на същото. за такива действия се считат ваденето на у-е за наследници, подаване на дан.декларация. това не е ли противоречие, тъй като за самия отказ се изисква у-е за наследници...аз не съм подавал дан.декларация, но сестра ми е подала такава като в нея сме включени и аз и майка ни. тя я е подала малко преди да изтекат шесте месеца от смърта на баща ни, за да спази закона. всичко това прави ли моят отказ от наследство нищожен??? може ли някога да се отрека от този отказ??? благодаря
цитирай
8. pravoconsult - Отговор
03.12.2009 10:41
Да вярно е това, че в Закон за собствеността /ЗС/, е написано по един начин, а де факто на практика се получава друго.В закона е написано, че ако не е обявено че го приемате, в такъв случай то неможе по презумпция за мълчаливия отказ да се счита за прието.Практиката е наложила следния принцип, тъй като Вие не сте заявили отказ, в такъв случай сте съгласни и приемате наследството.Сестра Ви правилно е подала удостоверение за наследници в данъчното, в противен случай след 6 месеца ще бъде наложена глоба.По отношение на попълване на декларация за гражданско състояние - отговора е да, но и това е според личното мнение на нотариуса, според различните практики, според ЗННД, при тази процедура се изисква.Пример е също, че когато решиш да продадеш имот, получен по наследство по време на брака,по чл.33 от СК, трябва и декларация на жената/мъжа, че не е съпружеска имушествена общност.
По отношение на вашият отказ от наследство - практиката е наложила, че в течение на 1 година от смъртта, ако напривете отказ, то той има съответната юридическа сила и ще породи съответен юридически факт.Тоест, не съм запознат точно конкретно със случая и с региона, но в рамките на една година може да изразите воля - ако има нещо друго питайте - лек ден за сега.
цитирай
9. анонимен - въпрос
03.02.2010 12:00
Предварително благодаря за отделеното внимание.
Казуса е следния - починало лице, което има заведено изпълнително дело срещу него. Синът му прави отказ от наследство и съдебния изпълнител конституира като страна брата и сестрата на починалия. Те съответно също искат да направят отказ от наследство, но в удостоверението за наследници фигурира само сина. Достатъчно ли е да подадат декларация пред съдебния изпълнител, че се отказват от наследство?
цитирай
10. pravoconsult - Отговор
04.02.2010 21:06
Във връзка с въпроса - когато е налице, отказ от наследство от страна на сина, в такъв случай, по право наследници стават брата и сестрата. Тоест лицето, ако притежава някакви недвижими имоти или движими вещи, стават собстевност на брата и сестрата,при наличие отказ на сина от наследство. Не е достатъчно да направят отказ от наследство, само пред съдия изпълнителя. Трябва да извървят същата процедура, както и сина, за да е налице фактическия състав.Имам в предвид,че ако не извървят същата процедура както сина на починалия, просто един хвърчаш лист няма никаква стойност пред частния съдебен изпълнител.Добре те ще изразят валидна правна воля пред частния съдебен изпълнител, но в съответния отдел "Местни приходи" на общината, ще продължат да фигурират като собственици. Затова препорачително е да извървят процедурата по отказ - вписване при съдия по вписванията-общината-кадастър. Лека вечер за сега, ако има нещо питайте, благодаря Ви за въпроса!
цитирай
11. анонимен - въпрос
04.02.2010 23:10
Имах предвид процедурата по чл. 429 ал 2 изр. 2 от ГПК и по конкретно кога ще бъдат заличени като страна-длъжник - при депозирането на декларацията за отказ или при вписването в особената книга към РС.
Имам и още 1 въпрос - как те могат да направят отказ от наследство след като съда изисква удостоверение за наследници, а в него фигурира само сина.
Благодаря за отделеното време и усилия!
цитирай
12. pravoconsult - Отговор
06.02.2010 10:41
По отношение на първия въпрос, съгласно чл.429, ал.2 изр.2 от ГПК "Издаденият изпълнителен лист срещу наследодателя може да бъде изпълняван и върху имуществото на неговите наследници, освен ако те установят, че са се отказали от наследството или че са го приели по опис. Когато наследникът не е приел наследството, съдебният изпълнител определя срока по чл. 51 от Закона за наследството, като съобщава изявлението на наследника на съответния районен съдия, за да бъде надлежно вписано.", тоест в самата диспозиция на нормативната уредба има препращаща норма, която обсоновава, че за да бъде изпълнен фактическия състав на 429 от ГПК, трябва да е налице вписването по чл.51 от Закон за собстевността, който от своя страна глас: "(1) По искане на всеки заинтересуван районният съдия, след като призове лицето, което има право да наследява, му определя срок, за да заяви приема ли наследството или се отказва от него. Когато има заведено дело срещу наследника, този срок се определя от съда, който разглежда делото. (2) Ако в дадения му срок наследникът не отговори, той губи правото да приеме наследството.(3) Изявлението на наследника се вписва в книгата, предвидена в чл. 49, ал. 1.".Значи за да имаме правно изявена воля, трябва да имаме вписване в книгата. По отношение на въпроса, Вие след като депозирате отказ от наследство, с нотариално заверената декларация или подписанат пред съответното длъжностно лице, с правомощия дадени му от закона, започва да тече законов срок, в който съда трябва спрямо подадената декларация да извърши вписване в т.нар. особена книга или да откаже същото. В 14 /четиринадесет/ дневен срок след депозиране Вие ще знаете резултата. По принцип до сега няма отхвърлено вписване на отказ от наследство, но в РБългария винаги има правни прецеденти. Не се притеснявайте смятам че няма да има проблеми, но я депозирайте за да мине законовия срок.
По отношение на втория въпрос: налице е малко субективизъм във всяка община и по точно
цитирай
13. pravoconsult - Отговор - продължение
06.02.2010 10:50
след като наследника по удостоверение за наследство, фигуриращ се отказава, оттук идва въпроса: Какво става с наследството на починалия, къде отива?, според теорията, щом е налице отказ от наследство от страна на сина, наследник по права линия, тогава на основание Закон за собстевността, се търсят други възходящи и низходящи и по точно: по права линия неограничен, по съребрена, до четвърта степен и по сватовство до втора спепен. Когато Вие депозирате отказа от наследство, съда е длъжен да покани, по права линия или по сватовство, други наследници, да приемат наследството. Точно тук идва и отказа от тяхна страна, който също ще бъде вписан в съответната книга. така няма да ъбдете оберменени с права, които не искате да поемете.Ако има нещо неясно или искате да питате, задайте въпорса. Надявам се да съм Ви бил полезен, а ако с още нещо мога да помогна, питайте. Благодаря за въпорса!
цитирай
14. анонимен - .
06.02.2010 22:14
Благодаря за отговорите!
цитирай
15. pravoconsult - Благодаря
07.02.2010 15:50
Надявам се да съм бил полезен.
цитирай
16. анонимен - еврика :)
09.02.2010 12:31
разбрах как да направят отказ от наследство братята и сестрите - с удостоверение за наследници на бащата на починалия брат.
цитирай
17. pravoconsult - :)
09.02.2010 19:50
:)
цитирай
18. анонимен - еврика друг път :(
11.02.2010 09:57
значи какво се получи. братът успя с удостоверение за наследници на баща си да се откаже от наследството на брат си, а сестрата се падна при друг съдия и със същия набор от документи не стана :( . сега малко ще се удължи процедурата за сестрата, но това е пълен абсурд. всичко зависи от късмета, при кой съдия ще се паднеш, а не от това какво пише в закона :)
цитирай
19. pravoconsult - Здравейте...
11.02.2010 10:43
Вярно е, зависи при кой съдия ще се паднеш. Въпреки че се каза: "съдебната система е независима", но не е така. Зависима е от субективното мнение на съдията, как е станал, в какво настроение е, кой го е ядосал преди това.....все неща независещи от Вас, но зависещи за изхода на Вашето дело. нищо, смятам че независимо че е по дълга процедурата, те нямат право да откажат вписване.Не се притеснявайте, както се казВА бавно но сигурно. Ако нещо мога да съм Ви в помощ питайте - КЪСМЕТ
цитирай
20. анонимен - Здравейте!
22.02.2010 22:16
Баща ми почина преди 1,5. Имаше задължения като управител на фирма в която леше включен само на хартия и брат ми. Става въпрос за Събирателно дружество. Направихме откази от наследство - отказахме се от задълженията и 1/2 апартамент/ всички- аз, брат ми и майка ми/. Сега разбираме че баща ми е получил още приживе преди 12 години дарение половин къща от неговите родители. Как да го анулираме? Целта е брат ми остава длъжник на фирмата/ която вече официално и в несъстоятелност/ и да няма нищо на негово име. Дайте съвет моля. Дано сте ме разбрали.
цитирай
21. pravoconsult - Отговор
23.02.2010 07:25
Може ли само да попитам, какво значи, че баща Ви е бил включен във фирмата само на хартия? Кое искате да анулирате - отказът от наслесдство ли? Имате предвид брат Ви да поеме задлженията на фирмата ли, в частност на баща Ви - моля отговорете на тези въпроси, за да е по компетентен отговора. Благодаря Ви !
цитирай
22. анонимен - отговор на въпроси
25.02.2010 21:34
Баща ми беше управител на фирмата , при излизане на неговия съдружник на тово място застава брат ми/ но никога не се е занимавал с нищо по фирмата - Събирателно дружество/. Не искаме да анулираме отказа от наследство. Искаме родитеелите на баща ми да анулират предварително направеното от тях дарение. Защото според него собственици на къщата след тяхвата смър са баща ми и сестра му. Брат ми вече е поел задълженията, иска или не. Защото се е водил съдружник във фирмата. Надявам се да сте ме разбрали. Благодаря
цитирай
23. pravoconsult - Отговор - продължение
01.03.2010 18:17
Във връзка с поемането на брат Ви задължения във фирмата, не е проблем, но трябва да имате в предвид, че в събирателното дружество, се приравнява на едноличния търговец. Тоест отговарящ с цялото си имущество.По отношение на родителите и тяхното желание за развалянето на нотариалния акт за дарение,е субективно отношението на всеки окръг или т.нар. съдия. Тоест съгласно чл.225-чл.227 ЗЗД, е определено какво точно представлява дарението и основаниета на, които може да бъде развалено. Съгласно чл.227 ЗЗД "Дарението може да бъде отменено, когато дареният:а) умишлено убие или се опита да убие дарителя, неговия съпруг или негово дете, или е съучастник в такова престъпление, освен ако деянието е извършено при обстоятелства, които изключват наказуемостта;б) набеди дарителя в престъпление, наказуемо с лишаване от свобода не по-малко от три години,освен ако набедяването се преследва по тъжба на пострадалия и такава не е подадена, и в) отказва да даде на дарителя издръжка, от която той се нуждае." Това са основанията за неговото разваляне. При условие, обаче, че дарения е починал, може да се заведе в районен съд по седалище на имота иск за разваляне на нотариалния акт за дарение на имота, тъй като "дарения" липсва, тоест е починал, в този случай няма да изпълни своята функция и може да се поиска от "дарителите", да развалят нотариалния акт. Не забравяйте, че този вид акт е най често атакувания и почти 95% от исковете са уважени.Надявам се да съм бил полезен. Ако с нещо още мога да помогна - питай те.
цитирай
24. анонимен - Благодаря
05.03.2010 19:17
Много благодаря за отговора. Въпроса ми беше относно дарението. Относно брат ми те нещата са решени вечетам няма как да се спасят нещата. И ако не ви затруднявам още един казус: Брат ми е със запор за излизане от страната - който му беше наложен от ЧСИ. преди 1,9 месеца. Адвокатката ни казва че можело да подадем молба до ЧСИ да отпадне забраната ако няма действия по делото от страна на частния съдия изпълнител две години. Вярно ли е това? И има ли някакво надежда да отпадне забраната? Благодаря предварително
цитирай
25. pravoconsult - Здравейте
07.03.2010 15:45
Основанието за налагане на принудителна административна мярка,не запор на паспорта разбира се, е чл. 76, ал.3 от Закон за българските документи за самоличност. Точно в тази разпоредба е предвидено хипотезата, че може да се поиска отнемане правото за напускане на страната, да не се издават паспорти и заместващи документи,а издадените да се отнемат, на лица, имащи парични задължения в големи размери към български физически и юридически лица, които са установени по съдебен ред. Такива принудителни административни мерки могат да се налагат само от министъра на вътрешните работи или от упълномощени от него длъжностни лица, по силата на чл. 78 от същия закон.
От казаното от Вас личи, че липсват и двете комулативно дадени предпоставки - размер на задължение в големи размери /над 5000 лева/ и същото да е установено по съдебен ред /с влязло в сила решение/. Определено не в компетенцията на съда да налага мярката по чл.76,ал.3 от ЗБДС, а може само да отправи искане за това. Вие също можете да отправите искане до Началника на Направление документи за самоличност и миграция при ДНСП за отмяната на тази мярка спрямо Вас.
Имайки предвид, че незнам за какво точно е наложена тази мярка на брат Ви, но ако е парично задължение, до достигане сумата от 30% от задължението, тогава ЧСИ може да отмени всички запори и възбрани върху лицето. При други ситуации - ако може да конкретизирате - има различни подходи.
Надявам се да съм Ви бил полезен, ако искате по конкретно, кажете ми защо е наложено на брат Ви да напуска страната. Лек ден:)
цитирай
26. анонимен - Забраната е заради парични задъ...
08.03.2010 13:54
Забраната е заради парични задължения към физически лица. Забраната беше наложена от ЧСИ на събирателното дружество- чийто единствен управител вече остана брат ми/ след смърта на баща ми/. Вече фирмата е обявена в несъстоятелност- защото няма с какво да се изплатят съответните задължения. Брат ми не притежанва и никакво имущество. Искаме да разберем имали някакво основание да отпадне някога тази забрана за напудкане на страната? Няма как да платим тези задължения/ ако не спечелим от тотото/. Става въпрос за голяма сума към физически лица и данъци към държавата. Няма да нахалствам вече с въпросите си. Благодаря много.
цитирай
27. pravoconsult - Ще се радвам, ако съм могъл да Ви помогна:)
08.03.2010 22:44
Принципа е такъв: фирмата има някакви задължение, в особенно големи размери, под особенно големи размери се разбира , както горе казах над 5000 лева. По презумпция да предположим, че събирателното дружество дължи 10000 /десет/ хиляди лева, когато задължение спадне на 3000 /три/ хиляди лева, ще паднат всички възбрани. Това е едно от основанията, с които може да бъде премахната възбраната за напускане на страната по отношение на брат Ви. Да е налице стигаде до 30% задължение от сумата. Утре сутринта ще обсъдя с колеги проблема и ще Ви пиша дали има някакъв начин за заобикаляне и докога се дължи. Не се притеснявайте, ако има въпроси просто задавайте, искренно ще ми е приятно ако мога да Ви помогна.
цитирай
28. pravoconsult - Продължение....
10.03.2010 12:47
С двама частни съдебни изпълнители говорих - зависи от ЧСИ - при някой може да бъде премахната, при други не. Налице е, че Вие казахте че фирмата не изпълнява задълженията за погасяване, следователно много трудно предвид липсата да е налице някакво постъпление би могло да бъде отменена процедурата. Но пак Ви казвам, зависи от ЧСИ.
цитирай
29. анонимен - Отказ от наследство
20.03.2010 19:59
След смъртта на баща ми направихме отказ от наследството поради спор със сестра му.Не ми е ясно къде отива наследството в нашите деца или в неговата сестра.
цитирай
30. pravoconsult - Отговор
21.03.2010 22:49
Не разбрах въпроса, много добре, ще се опитам да Ви отговоря. Има два варианта - единия Вие да се откажете в полза на някого /предвид факта, че незнам как сте се отказали, предполагам само/, на основание чл.100 от ЗС, съответния документ е вписан в Служба по вписванията и има съответната юридическа стойност, след неговото вписване. Другия вариант е да сте се отказали, без да конкретизирате даден субект, в този случай наследството ще остане в полза на сестрата.Ако искате конкретизирайте малко нещата, за да ми бъде по точен и отговора - лека вечер.
цитирай
31. анонимен - Vapros
22.03.2010 21:50
Iskam da popitam, ako imot se vodi po nasledstvo na men i na brat mi kak noga taka da se otkaja, che da otide moq dql pri brat mi? Blagodarq Vi predvaritelno
цитирай
32. анонимен - въпрос
23.03.2010 00:41
Благодаря за отговора. Ще се опитам да съм по-точна.След смъртта на баща ми леля ми заведе дело като предсави 2 разписки за голяма сума пари.Едната беше подправена-съдът я отхвърли.Другата я прие.Както и да е с брат ми се отказахме от наследството на баща ни,но и това не помогна,защото на практика хем дължим парите , хем направихме отказ.Доколкото разбрах след вписването в съда,наследството отива не във внуците, а в 85 годишната му сестра.
цитирай
33. pravoconsult - Отговор - продължение
23.03.2010 07:14
Само да попитам, след смъртта на баща Ви, леля Ви завежда дело. съдът, разгледал делото - осъжда вас лично или вас, като наследници на баща Ви.След като е минало делото, тогава ли сте започнали процедурата по отказ от наследство? Логично погледнато, а и практиката, която в момента се е наложила в правния мир, е че всеки отказал се от наследство, не поема задълженията на наследодателя, тоест ако в съдебното решение сте осъдени, като наследници на баща Ви, а не лично с брат Ви, тогава след като сте направили отказ от наследство - нямат право да се насочва към Вас искането за определена финансова сума.Мога ли да попитам, как точно сте направили отказ от наследство - с какъв документ и къде го вписахте? След колко време след смъртта на баща Ви направихте отказ от наследство?
цитирай
34. pravoconsult - Отговор
23.03.2010 08:04
На зададения въпрос "31. анонимен - Vapros
22.03 21:50 Iskam da popitam, ako imot se vodi po nasledstvo na men i na brat mi kak noga taka da se otkaja, che da otide moq dql pri brat mi? Blagodarq Vi predvariteln." Искам да Ви уведомя, с една скица или схема на имота / предвид факта, че незнам за апартамент ли става, за къща ли тоест какъв е недвижимия имот/, отивате при нотариус, там заверявате една декларация , в която подробно се описва имота, къде е разположен и на основания чл.100 от ЗС Нотариуса я вписва при Служба по вписванията. В самата декларация, при описа, може да се пише, че се отказвате в полза на брат, сестра, роднина, който пожелаете. След като вземете декларацията, задължително я занесете в съответния отдел "Приходи" на дадената Община. Декларацията за отказ от дял в полза на някой се прави по местонахождение на имота.Ако има нещо питайте.
цитирай
35. анонимен - въпрос
23.03.2010 13:53
Съдът ни осъди изрично като наследници на баща ни. Отказът от наследство направихме едва след втората инстанция, но имаше обжалване и пред Върховния съд, който потвърди решението на Окръжния съд. Впоследствие започна съдебно изпълнение срещу нас въпреки, че представихме отказа и пред съдебния изпълнител.
Благодаря за предишните отговори.
цитирай
36. pravoconsult - Отговор - продължение 2
23.03.2010 21:48
Само ако може да ми уточните, колко месеца, след като баща Ви почина Вие направихте отказ от наследство и ще Ви отговоря по-компететно.
цитирай
37. анонимен - въпрос
24.03.2010 01:07
Баща ми почина август 1999 г., а отказа от наследство направихме през м. юни 2004г. след решението на втората инстанция по заведения срещу нас иск. Идеята ни беше ВКС да върне делото на втора инстанция, тъй като едното доказателство беше подправен документ, за което ищцата беше осъдена, но ВКС реши да гледа делото. Решението влезе в сила юни 2006г. и бяхме осъдени като наследници.
цитирай
38. pravoconsult - Отговор - продължение
31.03.2010 07:40
Направих няколко консултации и се вижда, че всеки различно прилага закона. Практиката е наложила, че след шест месеца, след смъртта на баща Ви, Вие не сте се отказали от наследството, значи негласно сте приели наслеството.В следствие на което, Вие поемате субективните и обективни фактори произлизащи от наследството. Въпреки отказа, който обаче е влязъл в сила и съгласно ЗС /Закон за собствеността/ няма право да се отегли, единствения изход е да се води т.нар. установителен иск, с който да се докаже, че Вие като наследници, на основание отказа от наследство нямате облага, на основание което да бъдете освободени от финансовото задължение. Надявам се да съм бил полезен.
цитирай
39. анонимен - въпрос
07.04.2010 15:04
Благодаря за отговора.Не мога да разбера как практиката е наложила 6 месечен срок за приемане на наследство като закона сочи,че срок няма.Може ли да се приема мълчанието като приемане , след като никой не е поставял такъв въпрос.И за какъво приемане на наследство може да се говори след като дори не съм проследила банковите му сметки, застраховки...
цитирай
40. pravoconsult - Отговор - продължение
07.04.2010 21:16
Да, ако забележите в практиката се е наложило и - скица на имот, удостоверение за наследници, удостоверение за идентичност на имената и други документи да са валидни 6 месеца. Ако се поразровите в законодателството на РБългария, такава правна норма, регламентираща валидността на тези документи 6 месеца - НЯМА. Особенно в едно удостоверение за наследници, какво би се променило. Но практиката го е наложила и ако отидете при Нотариус, с изтекли документи ще Ви върне, въпреки че никъде не е посочен този преклузивен срок. В практиката се презюмира, че след смъртта на лицето, в рамките на 6 месеца, Вие трябва да приемете наследството-пример: ако не отидете с удостоверение за наследници в отдел "Приходи" на съответната Община, нали знаете, веднага започват с глобите. Те приемат тези 6 месеза за неписано право. Това имах предвид, дори да не е скрепено с правна норма това е всеобщо неписано правило.Във връзка с мълчанието - да, може да се приеме като приемане на наследството, щом не го отхвърляш, значи се обременяваш с него. По отношение на третия въпрос - има в Закон за наследството, т.нар. "приемане по опис", ако не знаете, с какво разполага, този който го наследявате, приемате наследството по опис. Но вие вече сте го приели веднъж, тоест с всички субективни и обективни фактори. Приятна вечер - надявам се да съм Ви бил полезен
цитирай
41. анонимен - Благодаря за отделеното време. ...
07.04.2010 22:39
Благодаря за отделеното време.Удостоверение не съм подавала в отдел"Приходи",а и те не са ме търсили.Вече има и давност.Не знам дали съм права, но у мен остана усещането, че закон и практика се разминават.Приятна вечер.
цитирай
42. pravoconsult - Отговор
08.04.2010 07:35
Правсте за това, че закон и практика се разимнават и то не в маловажни неща. Във връзка с удостоверението, незнам - ако лицето е притежавало, движими или недвижими вещи, как са ги разпределили - незнам. Имахме подобни случаи във община Варна, община Ловеч, община Плевен, Столична община, община Радомир и община Враца, там първо трябваше да извадя удостоверение за наследници, след което да правя завещание по опис. С удостоверението за наследници ми дадоха от отдел "Приходи" към общината, или по известно като Данъчно, опис на имущуството, за да послужи пред Нотариус. А в една от общините, отивайки с удостоверение за наследници, така двама братя се разделиха, без да е нужно ходенето до Нотариус. Приятен и успешен ден .
цитирай
43. анонимен - въпрос
09.04.2010 15:20
След като изпълнителното производство се прекрати на основание чл.433 , ал.1 точка 8-поради изтичане на 2-годишна давност може ли взискателят да образува ново изпълнително производство на същото основание и ако е така има ли предвиден давностен срок за образуването на това ново производство-например общата 5- годишна давност и т.н и от кога започва да тече този срок.Дали от прекратяване на изпънителното дело или от образуването на това първо изпълнително производство.
цитирай
44. pravoconsult - Отговор
12.04.2010 19:13
Първо извинявайте за малко закъснелия отговор, но бяхме възпрепятствани. По отношение на вашия въпрос - след като производството е прекратено на основание Чл. 433. (1) Изпълнителното производство се прекратява с постановление, когато: 1. длъжникът представи разписка от взискателя, надлежно заверена, или квитанция от пощенската станция, или писмо от банка, от които се вижда, че сумата по изпълнителния лист е платена или внесена за взискателя преди образуване на изпълнителното производство; ако длъжникът представи разписка с незаверен подпис на взискателя, последният при спор е длъжен да декларира писмено, че разписката не е издадена от него, в противен случай тя се приема за истинска;2. взискателят е поискал това писмено;3. изпълнителният лист бъде обезсилен;4. с влязъл в сила съдебен акт бъде отменен актът, въз основа на който е издаден изпълнителният лист, или този акт се признае за подправен;5. посоченото от взискателя имущество не може да бъде продадено и не може да бъде намерено друго секвестируемо имущество;6. не са заплатени дължимите авансово такси и разноски по изпълнението;7. бъде представено влязло в сила решение, с което е уважен искът по чл. 439 или 440;8. взискателят не поиска извършването на изпълнителни действия в продължение на две години, с изключение на делата за издръжка.(2) Във всички случаи по ал. 1 съдебният изпълнител вдига служебно наложените възбрани и запори, след като постановлението за прекратяване влезе в сила.(3) Прекратяването на производството не засяга правата, които трети лица са придобили преди това въз основа на изпълнителните действия, както и редовността на извършеното от третото задължено лице плащане на съдебния изпълнител.Веднъж вече съда се е произнесъл по исканата от него сума или т.нар. материален интерес, в следствие на което му е издаден изпълнителен лист. При наличие на факта, че лицето не е проявило никакъв интерес от това да задейства, тоест да образува изпълнително дело в рамките на тези две години, той губи ........
цитирай
45. pravoconsult - Отговор - продължение
12.04.2010 19:22
.... тази възможност. лицето има право пак на същите основания и същите искания да заведе иск, но той ще бъде отхвърлен и оставен без разглеждане. Налице е произнасяне на съответния съд вече веднъж по този факт. Произнасянето е завършило с издаване на изпълнителен лист. При наличие, че лицето е нямало интерес, то това е за негова сметка. Надявам са да съм бил полезен - лека вечер.
цитирай
46. анонимен - Прочетох отговора ви, но искам само ...
13.04.2010 13:27
Прочетох отговора ви, но искам само да уточня, че в случая има образувано изпълнително дело, но просто в един момент взискателят престана да предприема действия!
цитирай
47. анонимен - Казус
13.04.2010 13:59
Здравейте имам малък казус и моля за малко помощ. Баща ми почина преди месец и ние със брат ми сме наследници. Той беше разведен с майка ми и живя за последните 14 години в чужбина. Не сме поддържали много близка връзка но когато е бил в България е отсядал в апартамента където живея с майка ми. Знаем че той има много заеми и искаме да се откажем от наследството (ако изобщо има нещо). Въпроса ми е следния какви действия се смятат за негласно приемане и могат да се ползват за отмяна на отказа? Единственото което сме направили до сега е:
- да му вземем нещата от болницата където почина и уредим погребение;
- извадихме свидетелства за наследници
- апартамента в който живеем е прехвърлен от времето на развода на брат ми но сметките за ток и телефон били оставени от майка ни на негово име и сега ги прехвълихме на името на брат ми
Това са единствените неща които сме направили след смъртта му. Някое от тях може ли да бъде проблем с отказа. Също така лични вещи които са останали в апартамента ни от последното му посещение смятат ли се като негласно приемане? След като за последните 14 години той е живял в чужбина и е имал и бизнеси там отказа само в България по место рождение ли трябва да се подаде?
Благодаря предварително!
цитирай
48. pravoconsult - Отговор
13.04.2010 18:57
По отношение на въпроса:"Прочетох отговора ви, но искам само да уточня, че в случая има образувано изпълнително дело, но просто в един момент взискателят престана да предприема действия!", въпреки, че има образувано изпълнително дело, както написах и по-горе, съгласно чл.433, ал.1, т.8, с постановление на ЧСИ /частния съдебен изпълнител/ може да бъде прекратено. Така позовавайки се на чл.433, ал.2: "Във всички случаи по ал. 1 съдебният изпълнител вдига служебно наложените възбрани и запори, след като постановлението за прекратяване влезе в сила."Тук обаче трябва да се забележи и така наречения срок, които може да се направи сравнение между стария и новия ГПК.Къде е тънкоста - добавена думичката "с постановление", практиката по стария ГПК сочеше, че срокът по чл. 330 е преклузивен, правата на страните за прекратяване на изпълнителното производство настъпваха по силата на закона при наличието на някое от основанията, посочени в чл 330 ГПК, а не от постановлението на ДСИ държавен съдебен изпълнител/ или ЧСИ за прекратяване на принудителното изпълнение (Решение № 589 от 18.03.1972 г. по гр.д. № 141/72 г. на I г.о. Тълкувателно решение №47/01.04.65 г. по гр.д. №23/65 г. ОСГК.). ДСИ или ЧСИ с постановлението за прекратяване само го прогласяват. То обаче е необходимо за да се приложат някои от последиците от прекратяването на изпълнителното производство. По новия ГПК няма значение дали е преклузивен, производството се прекратява само с постановление на СИ, няма ли го производството не е прекратено. Тоест законодателят фактически е оставил на СИ /съдебния изъплнител/ субективната преценка да продължава преклузивни срокове, което намирам за странно защото това са изключителни правомощия на съда. Тук намирам и едно противоречие, срокът фиксиран в закона е преклузивен, следователно за него намират приложение правилата в Глава седма СРОКОВЕ И ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА СРОКОВЕ, тоест ако заинтересованата страна (взискател) не поиска продължаване на срока (Чл. 63. 1), то...
цитирай
49. pravoconsult - Отговор - продължение
13.04.2010 19:10
....в в такъв случай, изпълнителното дело ще бъде прекратено. Въпреки обаче ситуацията не трябва да се пренебрегва и Чл. 435. (1) ГПК Взискателят може да обжалва отказа на съдебния изпълнител да извърши искано изпълнително действие, както и спирането и прекратяването на принудителното изпълнение. Лично мое мнение, е че при наличие ,че в продължение на 2 години, лицето не е предприемало действия, в такъв случай, смятам че нещата ще бъдат прекратени. Правя и устната уговорка, че 2 /две/ години са изтекли, както подразбирам от написаното по горе. От ваша страна не е необходимо предприемането на никакви действия - просто може, ако имате желание да се допитате до СИ, които се занимава с делото, оттук нататък какво ще процедира. защото съгласно ГПК - имаме налице субективно мнение на СИ - той както го прецени. Съгласно това изпълнително дело на Вас, какво Ви е наложено - имате ли някакъв запор или възбрана? Ако може да ми отговорите на последния въпрос.
цитирай
50. pravoconsult - Отговор на въпрос "Казус"
13.04.2010 19:31
Мога ли да попитам: баща Ви притежавал ли е движими и недвижими имоти в България, на негово име, дори и получени по наследство? След развода, апартамента остава в полза на брат Ви, така ли да разбирам? Заемите къде са правени в България или в чужбина? Приемането на вещите - не е пречка за отказ от наследство. Вие не сте приели някакви скъпоцености, за особенно големи размери, за да се презюмира, че сте приели и наследството. За да Ви отговоря по точно моля Ви отговорете ми на горепосочените въпроси.
цитирай
51. анонимен - Казус
14.04.2010 10:27
Той и леля ми наследиха по половина от апартамент, но баща ми се отказа от неговата част в полза на леля ми. За други имоти не знам да има. Какато вече казах апартамента е прехвърлен на името на брат от преди много години. Понеже не сме поддържали много връзка с баща ми след развода не знаем дали има закупено движимо или недвижимо имущество в България или чужбина. А заемите и дълговете са навсякъде и в България и в чужбина доколкото знаем. Ние не искаме нищо да приемаме като наследство и затова смятаме да се откажем. Само ни притеснява да не сме направили нещо което да може да попречи на това. Вече ви споменах какви са единствените действия които сме приели след смъртта му. А ние нищо не сме приемали освен нещата от болницата и имаме някои негови неща които са останали в апартамента в който живеем от неговото последно гостуване. Това са някоя друга дреха и обувки и нищо друго.
цитирай
52. анонимен - Отговарям ви на последния въпрос - ...
14.04.2010 13:00
Отговарям ви на последния въпрос - имаме наложена само възбрана на недвижим имот. Интересното в случая е, че ние имаме отказ от наследство, в което се включва и този имот и оттук се получава парадокса, че от една страна сме длъжници и имаме наложена възбрана от друга страна вече не сме собственици нито ние нито нашите наследници!
цитирай
53. pravoconsult - Отговор
14.04.2010 18:55
Отговор на "....Отговарям ви на последния въпрос - имаме наложена само възбрана на недвижим имот. Интересното ....",да нещата звучат малко парадоксално. Интересно- запознах те ли СИ /съдия изпълнителя/ с този отказ? При условия, че е налице отказ от наследство, как е вписана възбраната. Не може да има възбрана върху имот, който Вие по съдебен ред сте се отказали - парадоксално е. Отказа нали е вписан в Райония съд и Служба по вписванията? Малко е странно, при условие - Как Съдия изпълнителя е наложил възбраната, като не сте собственици? Трябва да се отиде и да се говори лично със Съдия изпълнителя по отношение на този имот, но щом сте се отказали, то тогава дали е с възрбана имота или не според мен е несъществено. Препоръчвам ви да отидете и лично да се срещнете със съдия изпълнителя, след което ще е вече ясно какво да се прави. Ако искате, говорете с него и ми напишете какво Ви е казал. Надявам се да съм бил полезен до тук - приятна и спокойна вечер.
цитирай
54. pravoconsult - Отговор на въпрос "Казус"
14.04.2010 19:13
До сега не сте направили никакви действия с които да обективирате в правния мир, че приемате наследството на баща Ви- няма за какво да се притеснявате. При условие, че са налице много кредити и в България и в чужбина, Ви препоръчвам да направите отказ от наследство по опис. Тоест да се провери, каква е точно собствеността на баща Ви - движими вещи и недвижими имоти и да се откажете от тях. Другия вариант е да се откажете при нотариус, като заверите отказа пред Нотариус, като фигурира и изречението, че "...се отказвате от всички движими вещи и недвижима имоти на лицето ..... "и да го заверите нотариално, след което да го впишете в съответния Районен съд - така може да сте спокоен. Препоръката ми е директен котакт с Нотариус и никъде, където искат удостоверение за населдници, не давайте, имате право да не го правите до 6 месеца, след като лицето е починал, защото ако го дадете може да се предположи, че Вие сте го приели. А мога ли да попитам, какво е местожителството на баща Ви, тоест там където е последното му местожителство по лична карта е хубаво да направите отказа. Ако има нещо друго пишете. За сега не сте направили никакви действия изразяващи приемането, но времето тече. Побързайте с отказа.
цитирай
55. анонимен - Кой може да получи вписаните в съда откази от наследство
22.06.2010 18:03
Здравейте! Баба ми и дядо ми имат направени откази пред нотариус . Те оаче са на 350 км от нашия град. Взехме отказите и ги вписохме в нашия съд - понеже тук се водят и всички дела. Но сега нени дават отказите. Защо? Казват че се получавали лично. А нашите ги занесе нотариуската и тя си ни ги и даде. Сега нова 20. Благодаря
цитирай
56. pravoconsult - Отговор
22.06.2010 21:10
Да, по принцип е така, взимат се лично, от лицето направило отказа. Нотраиуса, който е предоставил вашите откази, се презюмира,че на него могат да му дадат отказите, предвид клетвата която е дал и отговорността, която носи като Нотариус. Варианта е, вследствие факта, че вашите баба и дядо са твърде далеч, да бъде изготвено едно пълномощно, конкретно за отказите, да упълномощи някой от Вас и така да бъдат взети. На база пълномощните, няма как да не Ви ги дадат. Пълномощното, ако вашите баба и дядо са на село, може да бъде заверено и от кмета на съответното село, а Вие да и пратите готовия вариант, който те само да се подпишат. Ако мога с нещо друго да съм полезен питайте, надявам се да съм помогнал - лека вечер.
цитирай
57. анонимен - Забрана за излизане от страната
07.07.2010 14:50
Здравейте! Извинявам се предварително, знам че въпроса ми не е за тук.
Мой близък има наложена възбрана от ЧСИ. Подадохме писмо да него да спре окончателто делото и да снеме възбраната./ Фирмата е обявена в несъстоятелнос от 1,8г и бяха спрени тогава всички дела/. Получихме отговор , че делото е прекратено, но непише за забраната. Адвоката каза че трябва ЧСИ да информира полицията и да я спре. Такъв ли е реда? И имали шанс наистина да отпадне възбраната. Ако можете да ни дадете съвет как да постъпим. Благодаря.
цитирай
58. pravoconsult - Отговор
07.07.2010 21:46
Здравейте, въпроса е за тука, няма проблем. Значи по принцип възбраната, я налага ЧСИ /частния съдебен изпълнител/, като изпраща писмо до съответното РУ /районно управление/ на МВР /Министерство на Вътрешните Работи/. Когато настъпят обстоятелства, които могат да доведат до махане/премахване на възбраната за напускане на страната, това единствено може да го направи ЧСИ. Но тук идва другия обективен факт - дори и да говорите с него, той може да Ви обещае и така нататъка, но според мен Ви съветвам, накарайте вашия адвокат или Вие напишете една молба в свободен текст, в която да опишете основанието на което смятате, че не е необходимо вече да има забрана лицето за напускане на страната. Тоест Вие може да напишете следното основание - в следвие на обективната действителност, че фирма ..... е обявена в несъстоятелност и предвид факта на липса на основание за възпрепястване на напускане на страната, най учтиво Ви моля да премахнете забраната за напускане на страната, наложена на ............ - /трите имена/, основание на основание чл. 75, ал. 6 от Закона за българските лични документи. По отношение на втория Ви въпрос - предвид правната действителност - фирмата е обявена в несъстоятелност - трябва да имате в предвид две неща - първо фирмата може да е обявена в несъстоятелност, но това не значи че не е назначен ликвидатор или оздравител, до които е снето вашето задължение и второ при наличие, че вече 1 година и 8 месеца се бави, значи има ликвидатор. По принцип има възможност, да бъде премахната възбраната, като бъде внесен 30% от задължението, тогава по съображение ЧСИ има право да премахне с молба от длъжника забраната за напускане на страната. МОЕТО МНЕНИЕ Е ДА ПУСНЕТЕ МОЛБА И ДА ВИДИТЕ КАКВО ЩЕ СТАНЕ. Така ако всичко е наред, искренно се надявам, МАХАМЕ ЗАБРАНАТА, или пък поне ще имате отказ, който може да атакувате по съдебен ред. Надявам се да съм бил полезен - приятна и спокойна вечер. Ако можем с нещо друго да сме Ви полезни - пишете ни. Екип на pravoconsult.com
цитирай
59. анонимен - Благодаря
08.07.2010 17:05
Благодаря за отговора. Засега ще изчакаме от полицията да ни отговорят - вече 2 седмици няма отговор. /като пуснаме писмо до ЧСИ пуснахме и до тях/ . Ако не ни устройва отговора им ще пишем пак или ще водим дело. Още веднъж благдаря. Досега вашите съвети са ми били много полезни. От малък град съм и адвокатите - добри тук са кът. Лека работа
цитирай
60. анонимен - Друг анонимен - Чуденка!
13.10.2010 21:07
Баща ми почина и понеже наследството нямаше активи с брат ми решихме да се застраховаме от скрити пасиви и направихме отказ.
Сега наследник се явява братовчед ми - тъй като брата на моя баща също е починал.
Въпроса ми е да го посъветвам ли да си направи отказ или да чакам някой да подгони мен и тогава да се откаже братовчед ми (за отказа няма срок, а той не е приел наследството, защото няма нищо за приемане).
Втория ми въпрос е ако братовчед ми се откаже следват роднини на баща ми от четвърто коляно - братовчеди - те са десетки, а аз познавам само двама- трима. Какъв е шанса някой да стигне до тях и трябва ли да ги издирвам, за да ги предупредя отсега, че ще стават наследници (чисто човешки - юридически не съм длъжен, знам).
Третият ми въпрос е ориентировъчно колко време трябва да мине без никой да ни потърси, за да съм сравнително спокоен, че баща ми не е имал дългове 0 година? Две? Три?
цитирай
61. pravoconsult - Отговор
15.10.2010 19:52
По отношение на братовчед Ви, не го карайте да прави отказ, оставете да го потърсят и тогава, въпреки че прr така представената ситуация се съмнявам някой да го потърси. Дори и да го потърсат, те ще го запознаят с обстоятелсвата и фактите и от момента на запознаването тече 6 месечен срок, в който той трябва да изрази воля дали да приеме или не.
Екип: www.pravoconsult.com
цитирай
62. pravoconsult - Втори въпрос - отговор
15.10.2010 19:55
Няма нужда да търсите други роднини, както и по горе написах, те , ако се стигне до някакво изпълнение, ще бъдат намерени, и ще им бъдат уведомени. В този случай ще имат срок, в който да направят отказ от наследство. Но първо трябва да ги потърси съответното лице, държавна институция или съдия изпълнител, след което те могат да изразят воля - дали да го приемат или да го откажат.
Екип на: www.pravoocnsult.com
цитирай
63. pravoconsult - Трети въпрос - отговор
15.10.2010 20:01
В този случай се процедира с общата давност 5 години, а именно Чл. 110 Закон за задълженията и договорите - "С изтичане на петгодишна давност се погасяват всички вземания, за които законът не предвижда друг срок". Тоест след 5 години, след като баща Ви е починал, няма кой да Ви търси за негови задължения. Надявам се да сме били полезни - приятна и спокойна вечер.
Екип на: www.pravoconsult.com



цитирай
64. анонимен - Друг анонимен
15.10.2010 22:10
Благодаря за съвета.
цитирай
65. анонимен - въпрос
22.10.2010 16:10
Майка ми е направила отказ от наследството на баща си 1964 г. Ние, нейните деца можем да го оспорваме .
Благодаря ви предварително за точния отговор.
Маргатита
цитирай
66. анонимен - променям въпрос 65
22.10.2010 16:17
МАЙКА МИ Е НАПРАВИЛА ОТКАЗ ОТ НАСЛЕДСТВОТО НА БАЩА СИ В ПОЛЗА НА БРАТ СИ .НИЕ НЕЙНИТЕ ДЕЦА МОЖЕМЕ ЛИ ДА ГО ОСПОРВАМЕ? ПРЕДВАРИТЕЛНО ВИ БЛАГОДАРЯ. Маргарита
цитирай
67. pravoconsult - Отговор
22.10.2010 20:06
Не,това е нейна воля, няма как да бъде оспорено. Това е получено по наследство от нейния баща и тя може да се разпорежда, както прецени за добре приживе. Честно да Ви кажа има варианти на искови молби в съда, които някои минават и биват признати и приети от съда, но други се отхвърлят. Един казус е майка се отказва от наследствен дял в полза на свой роднина, след като почива, нейния син го атакува в съда и доказва,че волята и е изопачена и тя се е отказала под натиск. Това е един от вариантите. Но докато е жива вашата майка,няма как да променим волята и.
Надяваме се да сме били полезни.
Екип на www.pravoconsult.com
цитирай
68. анонимен - Валиден ли е отказа
26.10.2010 14:56
Майка ми е направила отказ от наследството на покойния си баща през 1964 г . в полза на брат си. Отказа е направен от С.Г. Стефчова / бащина фамилия/ , а през 1952г. е сключила брак с фам.име С.Г. Христова. При това разминаване на фамилията може ли да се оспорва отказа ? Сърдечно благодаря, много сте мили ! К.Н. Найденова
цитирай
69. pravoconsult - Отговор
27.10.2010 05:33
Отказа от наследство е валиден, съжелявам, но няма как да се оспорва. Ако се опспори, може да се докаже връзката с предишното име и в този случай отказа от наследство остава валиден.
Екип на : www.pravoconsult.com
цитирай
70. анонимен - vazbrana varxu imot
16.11.2010 16:41
Bix iskala da popitam slednoto: Bashtata na sapruga mi e pochinal prez 1996 g. Saprugat mi i brat mu sa naslednici na polovinia apartament , a ostanalata polovina e na svekarva mi. V agenciata po vpisvania na imeto na sapruga mi ne figurira nikakav imot. V smisal , che ne e podadena deklaracia za nasledstvo i che do sega ne se e otkazal , prodal ili prexvarlil imota. V dadeniat sluchai vazmojno li e da se naloji vazbrana ili da bade prodadena tazi 1/4 idealna chast ot sadia izpalnitel? V apartamenta jiveiat brat mu i maika mu. Stava vapros za neizplashtane na prisadena izdrajka na maloletno dete, a saprugat mi e v chujbina i se ukriva.
цитирай
71. анонимен - въпрос
16.11.2010 19:37
може ли човек да се откаже от наследство 1 година след като е извадил документ за наследници
цитирай
72. pravoconsult - Отговор - възбрана върху имот
17.11.2010 20:08
При така стеклите се обстоятелства, вариантите са два: единия от наследниците, задължително, след като е починал баща му, в рамките на 6 месеца е трябвало да регистрира в отдел" Местни приходи" на сътоветната Община, че собстеността е разеделена. Тоест, там господина, ще излиза като собственик. Ако трябва да излиза и в Агенция по вписванията, той трябва да си извади констативен нотариален акт и ще бъде обективиран в правното пространство като собстевник на 1/4 върху имота. От друга страна, няма за какво да се притеснявате, съдията дори и да наложи възбрана, което според фактическата обстановка е нещо безмислено, предвид обстоятелството, че той е собственик на една малка част, а не на голяма. Дори и да бъде наложено запор, то нищо не може да се направи, кой ще го купи, а съгласно чл.33 от ЗС /Закон за собстеността/, първо трябва да го предложат на съсобстевинците, които да го купят, ако те откажат тогава се изкарва на публична продан, но това е една дълга процедура - която свършва за окло 1 или 2 години. Нашето мнение, че съдия изпълнителя няма да избере този способ за събиране на парите, предвид обстоятелствто, че е обречен на неуспех още в началото.
Надявам се да сме били полезни - екип www.pravoconsult.com
цитирай
73. pravoconsult - Отговор
17.11.2010 20:13
Няма никакъв проблем, може да се откаже от наследство, като се изготви една декларация на основание чл.100 от ЗС /Закон за собствеността/ и се завери пред Нотариус, който ще я впише във Служба по вписвания към Агенция по вписванията на Министерство на правосъдието. В тази декларация може да се опише, в полза на кого се отказвате.
Екип: www.pravoconsult.com
цитирай
74. анонимен - може ли човек да се откаже от наследство 1 година след като е извадил документ за наследници
18.11.2010 10:24
проблемат е следния:Брат ми почина преди 1 година и негови наследници са бащами и неговата майка.Той е имал кредит към банка и сега ги дърпат,а наследството е само една кола.
цитирай
75. анонимен - проблемат е следния:Брат ми почина ...
18.11.2010 10:25
анонимен написа:
проблемат е следния:Брат ми почина преди 1 година и негови наследници са баща ми и неговата майка.Той е имал кредит към банка и сега ги дърпат,а наследството е само една кола.

цитирай
76. анонимен - и по точно дърпат само баща ми
18.11.2010 10:29
и по точно дърпат само баща ми
цитирай
77. pravoconsult - Отоговор
18.11.2010 20:53
Според нас, отидете и пред Нотариус опитайте и направете отказ от наследство. По закон по принцип, отказът от наследство се прави 6 месечен срок, след смъртта на лицето, ако не е направен отказ, значи е било прието наследството. Но това е правна норма, която има диспозитивен харакатер,а не императивен, тоест не е задължаваща. Вследствие на което, ще Ви посъветваме да отидете и да направите - както баща Ви, така и майка Ви един отказ от наследство, след което да го декларират в банката. В този случай сигурно ще Ви потърсят Вас, и Вие трябва да влезете в този кръг, при което след опредлен период от време, ще остане следното: банката ще има да взема, ама няма от кого.
Ако с нещо може да сме Ви полезни - пишете ни: екпи на: www.pravoconsult.com
цитирай
78. анонимен - "Казусче"
10.12.2010 18:00
Предварително благодаря за отделеното внимание.
Може ли човек да се откаже от наследство при живи родители и какво трябва да предприеме.Трябва ли да се минава пред нотариос и орентировачно колко ще ми струва.
Благодаря.
цитирай
79. анонимен - "Казусче" още
10.12.2010 18:25
По някакъв начин те ще бадат ли уведомени че има отказ от наследство :как и от кой.
Може ли да се подпише такава декларация от кмет на населеното място и да е валидна
цитирай
80. pravoconsult - Отговор
10.12.2010 19:03
По отношение на първия въпрос - отказ от наследство, при живи родители - правото казва така - да може, но съгласно чл.26, ал.1 от ЗЗД - това действие ще е нищожно - няма да породи никакви правни действия, тоест в момента е безмислено като факт, който да бъде напарвен. Човек неможе да се откаже от нещо, което още не го е получил, а ако презюмираме и обективната действителност, родителите му могат да го продадат, дарят или завещаят на някой.
Надявам се да сме били полезни - екип: www.pravoconsult.com
цитирай
81. pravoconsult - Отговор - 2
10.12.2010 19:07
По отношение на първия първия Ви въпрос, смятам,че ще ме разберет с горния отговор. А по отношение на вотрия въпрос - неможе кмет на кмество да заверяма такава декларация, тъй като тя се вписва в Служба вписвания и се отразява в съответната партида. Тоест вариантите са два - Нотариус или директно Служба випсавне.
Екип: www.pravoconsult.com
цитирай
82. анонимен - Баща ми е имал само дългове
17.01.2011 16:03
Когато баща ми почина преди година, на свое име нямаше нищо, дори живееше "под наем" в апартамент на сестра си. Сега разбирам, че преди десетина години е бил осъден от свой познат да му върне доста голяма сума. Баща ми представил удостоверения, че няма собственост и изпълнителното дело спряло...До скоро, когато ме сюрпризираха мен. С майка ми са били разведени преди събитията и делата. Аз съм била на 10 години тогава.Те не са имали обща собственост.
Въпросът ми е- тогава той е представил документ, че не притежава нищо, от какво всъщност трябва аз да се "откажа"?
цитирай
83. pravoconsult - Отговор
17.01.2011 21:04
По принцип отказ от наследство се прави при наличие на движими вещи и недвижими имоти. Предвид обстоятелството, че баща Ви е нямал нищо, в такъв случай отказът ще бъде заверен нотариално, с което Вие ще се откажете от вяскакво негово наследство. Тоест след като Частния Съдебен Изпълнител/ЧСИ/ или Държавния Съдебен Изпълнител/ДСИ/ Ви потърси, Вие представяте тази декларация, която Нотариуса вписва и в Служба вписвания и никой за нищо няма да Ви търси. В противен случай, при развода, предвид обективната обстановка, Вие сте била присъдена да Ви гледа майка Ви, тоест, Вие може да откажете предвид дългото отсъствие на баща Ви, и неговата липса на заангажираност, да плащате. На ЧСИ или ДСИ е много по лесно да каже, че Вие дължите.
Съвета ни е да направите една декларация ,която ще струва около 100 лева и да сте спокойна.
Надявам се да сме били полезни.
Екип: www.pravoconsult.com
цитирай
84. анонимен - Въпрос
07.03.2011 15:40
Здравейте! Много бих се радвал ако може да помогнете и на мен със съвет. Случаят е следния: След смъртта на моите баба и дядо - недвижимият имот, който е тяхна собственост, остава в наследство на двете им деца - моята майка и сестра и. Десет години по - късно, леля ми решава да предотстъпи (продаде) своя дял на моята майка. Тази сделка освен чрез договор за покупко - продажба може ли да се осъществи между тях двете и като отказ от наследство от страна на леля ми, в смисъл такъв, че двете помежду си имат устна уговорка за начина, по който ще бъдат изплатени парите за имота на съответната страна, но относно формалната част - кой вариант би бил по - надежден и изгоден в случая, за да се прехвърли имуществения дял изцяло на името на майка ми, съответно без опасенията, че някои от децата на леля ми биха могли да оспорват след време, а и разходите съответно по оформлението на документите би бил значително по - малък. Благодаря за вниманието и простете за незнанието.
цитирай
85. pravoconsult - Отговор
07.03.2011 19:53
Най добрия и икономичен вариант е едната страна - сестрата - да се откаже, с една декларация в полза на майка Ви. Така майка Ви ства изключителен собственик на имота, в този случай няма никакви шансове, някой да Ви атакува и да Ви вземе имота. Процедурата е следаната: първо написва се една декларация по чл.100 от ЗС /Закон за собствеността/ при Нотраиус или си вземате адвокат. Второ, на база декларацията, като предаврително сте се снабдили с удостоверение за наследници на баба Ви и дядо Ви, скица на имота и данъчна оценка, се прави констативен нотариален акт на името на майка Ви.
Надявам се да сме били полезни.
Ако с нещо друго може да Ви помогнем - пишете ни.
Екип на www.pravoconsult.com
цитирай
86. анонимен - Благодаря!
07.03.2011 20:19
Изключително съм Ви благодарен за бързия и точен отговор! Бъдете живи и здрави! Горд съм, че има хора като Вас! Бъдете все така добри и полезни в това, което правите - примерът ви е безценен! Желая Ви много успехи занапред!
цитирай
87. pravoconsult - Отговор
19.05.2011 20:58
Искренно се надяваме да сме помогнали.
Екип на www.pravoocnsult.com
цитирай
88. анонимен - отказ от наследство
01.07.2011 23:17
Баща ми почина и аз и сестра ми наследяваме 1/2 апартамент и 32 дка земеделска земя. Другата половина от апартамента и още 32дка земя са собственост на брат му(чичо ни). Не са ни известни кредити и задължения на баща ни. Как да се откажа от наследството в полза на сестра ми? Омъжена съм - съпругът ми има ли някакво отношение към ситуацията? Имотите са в Добрич и аз ще трябва да взема удост. за насл. от името на сестра ми с пълномощно. Съответно и да приема наследството от нейно име. Земята е дадена под аренда - това пречи ли на отказа от наследство и как да оформя пълномощното за да получа от името на сестра ми неполучените плащания от земята от арендатора?
цитирай
89. pravoconsult - Отговор
03.07.2011 22:27
По отношение на обстоятелството - дали съпругът Ви има отношение към наследството - отговорът е отрицателен.
По отношение на пълномощното трбява да се конкретизира в него, че Вие като упълномощено лице ще получите всички облаги получени в полза на сестра Ви, като наследник на починалия ..............., така няма как да да Ви откажат да Ви бъде изплатена съответната сума.
Отностно отказът от наследство - препоръчително е първо да примете наследството. След като го приемете, отивате при нотариус, по местонахождение на апартамента и съотвтнети имоти и искате на основание чл.100 от Закон за собствеността да Ви бъде изготвена една декларация за отказ право на собственост от наследствен недвижими имот в полза на сестра ви. В самата декларация се описва точно името на сестар Ви, имота от който се отказвате, след което тази декларация се вписва и в Служба вписвания към Агенция по вписвания на Министерство на правосъдието.
Надявам да сме отговорили пълно.
Ако с нещо друго може да сме Ви полезни - пишете ни.
Екип на www.pravoconsult.com
цитирай
90. анонимен - Питане до pravoconsult
04.07.2011 17:25
Здравейте, представям Ви накратко казусът ми и въпросите на които търся отговор, като предварително Ви благодаря усилията, които ще положите за да ми отговорите.
След смърта на баща ми /преди 5 месеца/ остави наследници мен, сестра ми и мащехата ни. Пълнолетни сме. За активите ясно- по 1/6 за мен и сестра ми и 4/6 за мащехата ни. Пасива е банков кредит - потребителски, на името на баща ми. От банката ми обясниха, че всеки дължи по 1/3 и ако желаем ще ни бъдат изготвени индивидуални погасителни планове. Преди да разбера за кредита и размерът му на три пъти се ползвах от удостоверение за наследници: при подаване на молба пред ректора на университета ми за промяна формата на обучение от редовна в задочна; пред РУСО за получаване на приспадащата ми се част от начислена но неизплатена приживе пенсия за намелена работоспособност на баща ми; и отново пред РУСО за получаване на наследствена пенсия, за времео през което съм студентка до навършване на 25г. Питанията ми са следните: мога ли да подам заявление за отказ от наследство пред съответния РС; отказът от наследство ще ме лишили от наследствена пенсия- докато съм студентка; какво ще е съдъжанието на актуализираното удост. за наследници, и ще мога ли получавам и да се ползвам от такова във връзка с други, несвързани с наследството права ?
цитирай
91. pravoconsult - Отговор
04.07.2011 22:22
От законова гледна точка, при условие че се отказвате от наследството, това е основание да се откажете от всички облаги, които следват от него.
Първо - по отношение на въпроса - може ли да подадете искане за отказ от наследство, пред съответния Районен съд, имайте в предивд, че отказът се прави в 6 месечен срок от датата на смъртта или от датата на узнаване на наследството. Предвид обстоятелството, че инстанциите нямат свързана система, смятаме че ще продължите да излизате в удостоверението за наследници. Но при евентуално прехвърляне на някакъв недвижим имот, Вие вече ще сте вписана, като физическо лице, което се е отказало от съответното наследство.
По отношение на пенсията, докато сте студентка - няма да е проблем.
Надявам се да сме отговорили на всички ваши въпроси.
Ако с нещо друго може да сме Ви полезни - пишете ни.
Екип на www.pravoconsult.com
цитирай
92. анонимен - Пак за отказа от наследство
05.07.2011 18:54
За питането от 01.07.2011 - ако правилно съм разбрала е нужно да си извадя удостоверение за наследници, при нотариус да попълня декларация за отказ с точно описание на имотите и да подам декларацията в районния съд. От там ще ми дадат удостоверение за вписан отказ, който трябва да декларирам в общината - данъчна служба. За сестра ми - изваждам удостоверение за наследници и задно с документът за моя отказ декларирам нейния наследен имот, който включва полагащата ми се част. При моя отказ чичо ми получава ли от полагащата ми се част или всичко "мое" отива при сестра ми? За да установя точните данни за имотите ще ми трябва документ/скица/нотариален акт- тях мога да извадя с удостоверение за наследници - това ще се счита ли за приемане на наследството и ще попречи ли на отказа ми? В какъв срок след издаване на удостоверение за наследници трябва да направя отказа и могат ли да ми отказат вписване на отказ?
Много Ви благодаря!
цитирай
93. анонимен - Пак за отказа от наследство
05.07.2011 19:26
Двата имоти, подлежащи на наследяване са в две различни общини (гр.Добрич и гр.Генерал Тошево) и за тях отговарят Районен съд гр.Добрич и Районен съд гр. Генерал Тошево. Има обаче и Окръжен съд гр.Добрич - Гр.Генерал Тошево е в окръг Добрич. В кой съд трябва да депозирам заявлението за отказ?
Искренни благодарности!
цитирай
94. pravoconsult - Отговор
05.07.2011 22:22
По принцип изваждането на скица/схема на имота не е приемане на наследството.
Вие няма да правите сделка с разпореждане на имота, за да се презюмира, че ще е вид приемане на наследството.
По отношение на декларацията, първо се проверява дали в съответния град има нотариус, доколкото сме запознати и в гр. Добрич и в град Генерал Тошево, има Нотариус. Отивате там и с изготвена декларация или той ще Ви я изготви се отказвате от вашите наследствени дялове в полза на сестра Ви. Имайте в предвид, че ще Ви убеждават че не е добър способ, по добре с нотариален акт - но това ще оскъпи процедурата и ще доведе до допълнителни разходи, а резултата ще е същият. Отивате при Нотариуса и подготвятета тази декларация. Декларацията се подготвя в 4 екземпляра. По принцип съдържанието и е Аз долуподписаната ... се отказавам от наследствените ми имоти, получени ми като наследство от ..........., а именно имот с идентификатор......................., в полза на.........................Моля на основание чл.100 от ЗС да се впишете насотящата декларация. Нотариуса се задължава да я впише в Служба вписвания към Агенция по вписванията на Министерство на правосъдието. След което, около ден два отивате пак и и я взимате декларацията. При което отивате в съответното подразделение на отдел "Местни приходи" на съответната община - т.нар. данъчно и подавате коригираща декларация от ваше име и от името на сестра Ви. Сестра Ви вече може да си извади констативен нотариален акт за нейната по голяма част. Чичо Ви няма отношение към тази процедура - не може да я възпрепятства.
Съда задължитело е Районен съд по седалище на имота. Но това го прави Нотариуса, ако няма Нотариус отивате при Съдия по вписванията в съответни я съд и правите вписавнето.
надявам се да сме били полезни, ако с нещо друго може да помогнем - пишете ни.
Екип на www.pravoconsult.com
цитирай
95. анонимен - Дилема
03.08.2011 17:23
Имам прехвърлен имот от родителите ми срещу гледане и запазване на правото им да го обитават до смъртта си. През декември майка ми почина и едва сега разбрахме, че е теглила кредит, който аз трябва да изплащам като един от наследниците. Може ли да се откажа от наследство заедно с брат ми и баща ми, който е още жив и какво ще стане с апартамента?
цитирай
96. pravoconsult - Отговор
06.08.2011 21:17
По принцип Вие сте си изпълнили изискването /ангажимента/, тоест гледали сте родителя си - майка Ви. Апартамента Ви е прехвърлен с Нотариален акт за издръжка и гледане, както разбираме. Няма как кредита да повлияе на апартамента, той си е Ваш или по точно частта , която е нейна от апратамента - 1/2 идеална част. Имайте в предвид, че банката ще Ви заплашва и ще използва всякакви законни/незаконни средства, е все пак целта и е да си прибере парите.
По отношение на другите имоти - които ще получите от нея, няма как върху тях може да се започне изпълнение. Имайте в предвид, че след 6 месеца след смъртта или от датата на научаване трябва да направите отказ от наследство. Процедурата минава по принцип бързо, като се вписва в съответна книга към дадения Районен съд, по постоянно местоживеене на майка Ви и в съответната Служба вписвания към Агенция по вписванията на Министерство на правосъдието.
Но по отношение на апратамента няма какво да се притеснявате.
Надявам се да сме били полезни.
Ако с нещо друго може да сме Ви полезни - пишете ни.
Екип на www.pravoconsult.com
цитирай
97. анонимен - въпроси за отказване от наследство
25.08.2011 15:43
Здравейте
родителите и роднините ми по закон, са: безотговорни, необразовани, дебели, неинформирани, с ниска здравна, финансова и правна култура.

Въпросите са ми следните:
1/ Как може да се откажа ПРЕДВАРИТЕЛНО, преди смъртта им относно всякакви кредити, които биха възникнали - с банки, ВИК, ЧЕЗ, мобилни оператори и др. физически и юридически лица.
2/ Как може да се откажа от наследство ПРЕДВАРИТЕЛНО, относно всякакви имоти, които имат на тяхно име. Посто НЕ искам да ме МАНИПУЛИРАТ с думичката ГЛЕД.

това го правя заради децата си и тяхното бъдеще, които са непълнолетни и НЕ заслужават манипулация от банки, финансови институции и други такива.

Благодаря Ви!!
цитирай
98. pravoconsult - Отговор на анонимен - въпроси за отказване от наследство
25.08.2011 21:27
Във връка с вашите въпроси, преди смъртта на някой от родители Ви, няма как да направите отказ от наследство. Докато са живи, те могат да се разпореждат със своето имущество, както намерят за добре - продават, даряват и т.н. След смъртта на единия от тях, съгласно Закон за наследството, Вие имате 6 месеца, в които отивате в съответната Служба Вписвания или в Райония съд по местонахождение на имота и подписвате една декларация, в която се отказвате от всякаво движими имущество и недвижими имоти. Това го връчвате и в съотвтентие държавни институции/банки/кредитни институциии няма как да Ви търсят. А по отношение на факта, че сега Ви тормозят, единствения вариант е полицията или прокуратурата да ги предупреди, като Вие пуснете жалба или им забраните да Ви звънят. Предвид фактите, които цитирахте по-горе, явно с добра дума няма да стане, затова с жалба.
Надявам се да сме били полезни.
Ако с нещо друго може да Ви помогнем - пишете ни.
Екип на www.pravoconsult.com
цитирай
99. анонимен - vupros ?
01.09.2011 13:05
zdraveite ! predi 3god.sestra mi iztegli goliam zaem ot banka s poru4itel- zakonniat i supryg s koito niamat deca,bez znanieto ili suglasieto na moite roditeli.kum den dne6en dulji okolo 20.000lv.za sujalenie tia po4ina ot tejko zaboliavane predi okolo 4 meseca. doide pismo ot sudia izpulnitel kum raionnia sud , naslednici sa maikami,ba6ami i suprugut i . ne podpisaxme pismata i gi vurnaxme. roditelite mi xodixa i podadoxa zaiavlenie za otkaz ot nasledstvo,naslednik ostava neiniat suprug koito se ukriva i ne priema i ne polu4ava nikakvi pisma ot banki i t.n. sumata e ne posilna za roditelite mi koito za 1 godina poxar4ixa okolo 80.000lv. po 4ujbina za le4enieto na ve4e pokoinata mi sestra.i kakto se dose6ate su6o imat dosta zaemi. vuprosut mi e kakvo moje da se napravi eventoalno ako bankata otkaje otkaza ot nasledsto i prediavi isk kum roditelite mi... a ot bankata no obiasnixa 4e zaema e prexvurlen kum sudia izpulnitel kum raionniat ni sum i te ve4e niamat ni6o ob6o ........... blagodaria predvaritelno ...
цитирай
100. pravoconsult - Отговор
05.09.2011 20:19
По отношение на обстоятелството, че не сте подписали писмата, правилно, защото в противен случай ще се считат за редовно връчени. Първо по отношение на отказът от наследство - той се прави в 6 - месечен срок от датата на смъртта на сестра Ви, имайте в предвид че някой го пряват и по късно и фактическия състав пак поражда правни действия. Банката или Съдия изпълнителя няма как да откажат да го приемат, при условие че е обективиран в правния мир.
Ако може само да ни уведомите: Кога е починала сестра Ви, като време, преди колко месеца?, за да може да си конкретизираме отговора и да Ви напътстваме по правилно.
Обстоятелството, че заема е прехвърлен към Съдия изпълнител, не трябва да Ви притеснява, но не трябва да приемате никакви писма или съобщения.
Отговорете на горния въпрос, за да Ви отговорим по правилно. Но смятам, че и сега да отидете да направите отказ от наследство - при Съдия по вписванията при Служба по вписванията към Агенция по вписванията или във съответния Районен съд, ще има същата тежест, както и да е направено директно след смъртта и.
Очакваме да ни пишете.
Екип на www.pravoconsult.com
цитирай
101. анонимен - otgovor do pravconsusult
06.09.2011 17:09
sestra mi po4ina na 07.05.2011 god. kum dne6na data 4 meseca bez 1 den ...
цитирай
102. анонимен - въпрос относно изпълнително производство срещу отказал се наследник
08.09.2011 00:17
Здравейте! Казусът ми е следният: след смъртта на своя баща през 2001 г.,майка ми направи отказ от наследство по наложения в практиката начин, т.е. първо извади удостоверение за наследници и след това направи отказ. През 2011 г. срещу нея бе издадена заповед за изпълнение за сметки към Топлофикация на адреса на починалия и баща, къдео тя нито е живяла, нито пък е приемала наследството. В срока, даден по закон тя депозира възражение срещу заповедта за изпълнение, но няколко месеца по- късно дружеството предяви установителен иск срещу нея. Каква трябва според Вас да бъде нейната реакция в случая и на какво да се позове в отговора на исковата молба- на отказа си от наследство и на това, че не е живяла там и да иска прекратяване на изпълнителното производство? И дали това ще бъде достатъчно, защото в исковата молба удостоверението за наследници се посочва като доказателство от тяхна страна и вероятно го считат начин за приемане на наследство? Благодаря Ви предварително!
цитирай
103. pravoconsult - Отговор анонимен - otgovor do pravconsusult
09.09.2011 17:52
В такъв случай вие сте в законовия 6 месечен срок, в който може да направите отказ от наследство. Има два варианта, единия да отидете в Служба вписвания към Агенция по вписванията на Минисетрство на правосъдието в съответния Районен съд, по местонахождение на лицето, където е живяло или директно в Районен съд и там да направите отказ.Нечакайте крайния срок, за да не изпуснете срока, след като го направите, тези институции, които Ви притесняват с едно Уведомление до тях и писмо с обратна разписка, ги уведомямате и обяснявате да не Ви притесняват в противен случай ще сезирате съответните органи.
Надявам се да сме били полезни.
Ако с нещо друго може да Ви помогнем - пишете ни.
Екип на www.pravoconsult.com
цитирай
104. pravoconsult - Отговоранонимен - въпрос относно изпълнително производство срещу отказал се наследник
10.09.2011 08:43
Само да Ви попитам дали отказът от наследство е направен в 6 - месечен срок, след датата на смъртта на баща Ви? и Второ - за какъв период от време е претендирано за неплащане от страна на Топлофикация, за да погледнем дали може да се позовем на изтекла давност, тоест конкретизирайте годините, за които претендира Топлофикация, за да Ви отговорим по конкретно?
Чакаме вашият отговор на горинте два въпроса.
Екип на www.pravoconsult.com
цитирай
105. анонимен - въпрос относно изпълнително производство срещу отказал се наследник
29.09.2011 00:08
Да, отказът е направен в шест месечния срок, затова би трябвало да е напълно валиден! Можем да се позовем и на изтекла погасителна давност, тъй като годините, за които Дружеството претендира са от 2001 до 2004! Вече депозирахме отговор на исковата им молба! Въпросът ми е сега задължително ли е явяването на първото насрочено заседание по делото?
цитирай
106. pravoconsult - Отговор на 105. анонимен - въпрос относно изпълнително производство срещу отказал се наследник 00:08
29.09.2011 23:17
Само да попитаме, Вие направихте ли отговор по - делото в 30 - дневния срок. Ако отговора е положител, какви документи приложихте и позовахте ли се на давността? Отговорете на тези въпроси, за да Ви отговорим, дали е нужно явяването Ви на делото, на първо съдебно заседание.
Чакаме вашия отговор.
Екип на www.pravoconsult.com
цитирай
107. анонимен - въпрос относно изпълнително производство срещу отказал се наследник
30.09.2011 11:04
Да, подадохме отговорът в 30 дневния срок и приложихме копие от документа за отказ. Позовахме се и на давността.
цитирай
108. pravoconsult - Отговор на 107. анонимен - въпрос относно изпълнително производство срещу отказал се наследник
02.10.2011 11:10
В този случай може да подадете една молба, преди делото в свободен текст, в която да пише, че не може да се явите на делото, тъй като сте възпрепятстван, но молите съда да даде ход на делото по същество, подържате отговора на исковата молба и приложените към нея доказателства, нямате други доказателства и се позовавате на обстоятелството, че обекта на исковата молба, а именно сумата от .........представлява вземания за периодични плащания по смисъла на чл.111, б.”в” от ЗЗД и се погасяват с тригодишна погасителна давност, каквато е и константната практика на ВКС. В този смисъл, правите възражение за изтекла 3 г. погасителна давност, тъй като не дължите сумите, които са неустановени по основание и са погасени по давност.
Ако с нещо друго може да Ви помогнем - пишете ни.
Надявам да сме били полезни.
Екип на www.pravoconsult.com
цитирай
109. анонимен - анонимен
05.10.2011 10:00
не можах да разбера, кой трябва да извади удостоверението за наследници, необходимо за заявлението за отказ от наследство, при положение, че това действие значи, че приемаш наследството. Благодаря!!!
цитирай
110. анонимен - въпрос
05.10.2011 11:09
не можах да разбера, кой трябва да извади удостоверението за наследници, необходимо за заявлението за отказ от наследство, при положение, че това действие значи, че приемаш наследството. Благодаря!!!
цитирай
111. pravoconsult - Отговор на 109. анонимен - анонимен
07.10.2011 22:27
По принцип удостоверение за наследници трябва да извади заинтересованата страна - тоест наследника, който иска да се откаже от наследството. когато се вади удостовернието, отвиаш, изваждаш документа и се конкретизира да послужи пред Районен съд - по съответното седалище. Това, че ще извадили удостоверение за наследници, по никакъв начин не Ви обективира, че приемате наследството. Неслучайно закона е предвидил 6 /шест/ месечен срок, след смъртта на починалия да се направи отказ от наследство. Заблуждават Ви с това, че когато сте го извадили сте приели наследството. Ако не го извадите, за да го приложите неможе по никакъв начин да обективирате, това че сте наследник и от какво се отказвате.
Надявам се да сме били полезни.
Ако с нещо може да Ви помогнем - пишете ни.
Екип на www.pravoconsult.com.
цитирай
112. анонимен - искам да попитам следното: майка ми ...
14.10.2011 00:12
искам да попитам следното: майка ми почина пред 1 год. с двете ми сестри вадихме удостоверение за наследници като майка ми няма никакъв имот на нейно име след смъртта й получихме по банков път обезщетение за болничния й престой и една нейна заплата обезщетение от работодателя. в последствие разбрахме че има кредит към банка където задвижихме процедура по застраховката й в самата банка но получихме отказ за погасяване на кредита от застрахователя след това се оказа че майка ми има множество непогасени задължения по кредитни карти и получаваме писма от съдия изпълнител със заплаха да ни постави запор на заплати и т.н. можеме ли да направим сега отказ от наследство и да се отървеме от тези проблеми без да плащаме кредитите.след две седмици става точно една година от смъртта й. предварително благодаря.
цитирай
113. pravoconsult - Отговор 112. анонимен - искам да попитам следното: майка ми ... 00:12
14.10.2011 18:06
По отношение на вашия въпрос се извиняваме, че ще е отрицателен отговора, но Ви запознаваме с действителността. По отношение на отказът от наследство, в Закон за наследството е конкретизиран период от 6 месеца. Вие след тези 6 месеца, или както е при Вас 1 година, може да направите отказ от наследство, но имайте в предвид, че всеки взискател /кредитор/ може да го атакува в съда и да го отмени. По един косвен начин, Вие приемайки обещетението и други неща, водейки се като "облаги" в правния мир, сте приели наследството. Няма как да се откъснете от това. Вариант е да отидете със Съдия изпълнителите и да се разберете. По отношение на застраховката - какъв е кредита - потребителски или ипотечен и коя година е правен, за да Ви съдействаме и насочим. Няма застраховка, която да не покрива тези щети при смърт.
Пак се извиняваме, че е отрицателен отговора.
Надявам се да сме били полезни.
Ако с нещо друго може да Ви помогнем - пишете ни.
Екип на www.pravoconsult.com
цитирай
114. анонимен - дарение на моя син
14.10.2011 19:01
Здравейте,понеже моята майка почина ,а беше теглила заеми 2 на брой и ги плащам аз като единствено дете и баща ми.Решихме да направи баща ми дарение на малкия като аз се отлажа от наследство ,та като почине да не ме дърпат за плащане на кредитите му ,а те са около 10 000.След като Имота е дарен на внука му имали от какво да се притеснявам и колко струва отказването от наследство?
Благодаря предварително!
цитирай
115. анонимен - а какви са шансовете отказът да бъде ...
14.10.2011 19:50
а какви са шансовете отказът да бъде отменен, като общо кредитите са на стойност около 5000лева, каква е практиката в този случай, възможно ли е да получим допълнителни негативи, след като направим отказа? благодаря отново
цитирай
116. анонимен - Може ли отказ от наследство да се обяви за недействителен?
16.10.2011 17:51
Наскоро майка ми и сестра и разбират, че преди 12 години са направили отказ от наследство на баща им, починал 2 години по-рано. Предполагат, че това е станало, когато брат им е наплатил по 1000 лв., за да „оправят” собствеността на две стаи от родната им къща. На срещата е присъствала само една адвокатка.Подписали са някакви документи без много-много да гледат, а след това нищо не им е дадено. Нима е възможно да се направи отказ от наследство, без нотариална заверка на подписи, или без лично да се подаде молба /или заявление, или декларация/ в съда. Нима издадено удостоверение за отказ от наследство не трябва да се получи лично. Такива удостоверения двете сестри виждат 12 години след като са били издадени и получени от вуйчо. Роднините им ги показват сега, разбирайки, че те двете имат претенции и планове към възстановена земя до чертите на града, за която от Общината няколко пъти получават писма, тъй като фигурират в удостоверението за наследници. Моля Ви, кажете - може ли да се направи нещо за обявяване за невалидни на отказите от наследство на майка и леля и как трябва да се процедира?
цитирай
117. pravoconsult - Отговор на 114. анонимен - дарение на моя син 14.10 19:01
16.10.2011 20:56
По принцип няма проблем баща Ви да направи отказ от наследство в полза на внука си. До 5 години след направата на дарението, ако никой не го атакува, то влиза в закона сила и не може да бъде обявено за недействително или по някакъв начин атакувано в съда. Другият вариант за прехвърляне е в зависимост от годините на сина Ви - покупко - продажба, с право на ползване, до края на живота на баща Ви или с издръжка и гледане да бъде прехвърлен имота.
По отношение на отказът - трябва Ви Акт за смърт, удостоверение за наследници - до тук е около 10 лева и отивате при един адвокат или Нотариус и той Ви изготвя една молба, която е между 50 -100 лева максимум и я вписва в съответната Служба по вписванията към Агенция по вписванията на Министерство на правосъдието..
Надявам се да сме били полезни.
Ако с нещо друго може да помогнем - пишете ни.
Екип на www.pravoconsult.com
цитирай
118. pravoconsult - Отговор на 115. анонимен - а какви са шансовете отказът да бъде ... 14.10 19:50
16.10.2011 20:58
Както се разбрахме, когато се чухме - практиката е, че до в момента не се атакуват.
Екип на www.pravoconsult.com
цитирай
119. pravoconsult - Отговор на 116. анонимен - Може ли отказ от наследство да се обяви за недействителен? 17:51
16.10.2011 21:03
По принцип без да се подпишат и да се направи нотариална заверка, няма как да се направи отказ от наследство. Както и Вие пишете, без да Ви бъде върнат документ - неможе да бъде обективирана фактическата обстановка. Може да Ви посъветваме да сезирате прокуратурата, в една молба в свободен текст, в която да опишете цялата ситуация. Така те ще Ви отговорят най - компететнто, като ще направят и справки и ще изискват цялата преписка по отказа.
Надявам се да сме били полезни.
Ако с нещо друго може да Ви помогнем - пишете ни.
Екип на www.pravoconsult.com
цитирай
120. анонимен - Помага ли отказът от наследство
20.10.2011 19:19
Имам няколко въпроса относно отказ от наследство. Ако не е изваден документ за наследници, направен е отказ от наследство и не е прието никакво такова от длъжника, то има ли право банката да закача наследника? Тоест, ако се предостави заверения от нотариус документ за отказ от наследство, трябва ли длъжника да доказва, че не е получил наследство или да плаща съдебни такси? Изобщо, доколко е сигурен отказът от наследство и дори и да има такъв, след като се покаже пред съдебен изпълнител и се докаже, че наследникът не дължи нищо, заплащат ли се някакви разноски?
Благодаря предварително.
цитирай
121. анонимен - Отказ от наследство
20.10.2011 19:23
Ако най-близкия наследник (син/дъшеря) се откаже от наследство, то бива ли прехвърлено на по-далечни роднини на длъжника ако те не са представили отказ от наследство?
цитирай
122. pravoconsult - Отговор на 120. анонимен - Помага ли отказът от наследство 20.10 19:19
22.10.2011 15:29
Показаването на документа за отказ от наследство е достатъчно основание за обективиране на фактическия състав - липсата на връзка като наследодател.
Неможем да разберем само за какви такси и къде се дължат? Моля конкретизирайте.
Чакаме вашият отговор.
Екип на www.pravoconsult.com
цитирай
123. pravoconsult - Отговор 121. анонимен - Отказ от наследство 20.10 19:23
22.10.2011 15:31
Съгласно Закон за наследството отговорът е да, прехвърлясе на останалите наследници.
Ако с нещо друго може да помогнем - пишете ни.
Екип на www.pravoocnsult.com
цитирай
124. анонимен - Отговор 123. pravoconsult
24.10.2011 09:55
Първо да кажа, че мнения 121 и 122 са все от мен. Става въпрос за човек, който не е получил и грам, но се оказва, че има да плаща огроооомни дългове. Оказа се, че е изваден документ за наследници, защото в съда са искали такъв, за да се извади документ за отказ от наследство. В призовката, която човекът получи обаче, пише че освен този дълг той дължи и съдебни такси за разноските по делото. Ако докаже, че не е получил никакво наследство и се отърве от "натресените"му огроомни дългове, сигурно ли е, че останалите наследници, било то и далечни роднини (племенници на длъжника напр.) трябва да поемат този дълг, няма ли начин и те да се откажат? Ужасно е това как хора, които нямат нищо общо и не са чували дори и за такива заеми или за някакво наследство ще трябва да ги изплащат особено при положение, че нямат такава възможност.
цитирай
125. анонимен - Завещание на внук
27.10.2011 15:14
Здравейте,

Баба ми прави завещание на мене нейния внук. Тя има един син, разведена е и почина миналата седмица. Аз искам да се откажа от наследството(завещаното) имам молбата, заверена при нотариус. Но ми трябва удостоверение за наследници но немога да го взема, не съм пряк наследник. Прекия наследник ми пречи т.е не си вади удостоверение и неще да го прави. Какво да правя ? Как да се откажа от наслеството (завещанието) без удостоверение в което дори няма да съм вписан?!
цитирай
126. pravoconsult - Отговор
28.10.2011 17:38
По прицип за да се направи отказ от наследство е необходимо удостоверенеие за наследници. Изискването от съда, при отказ е напълно нормално в процедурата. По приницип при направен отказ от налследство заинтересованата страна трябва да потърси други наследници. Съгласно Закона за наследството има определени степени, при който се наследява - до трета степен при сватовство и четвърта степен по съребрена линия. Когато някой получи от тях документ, че дължи определена сума пари, като налседник - всеки може в рамките на 6 месеца, от датата на получаване на съобщението, да поема процедурата на отказа и да се откаже от наследството.
Ако се нещо друго може да Ви помогнем - пишете ни.
Екип на www.pravoconsult.com
цитирай
127. анонимен - питаща
28.10.2011 21:10
Здравейте.Какви точно са действитя които не трябва да се правят за отказ от наследство? Вслучай,че си изтеглил пари от картата на починалия,за да му платиш погребението,значи ли че си приел наследството?
цитирай
128. pravoconsult - Отговор на 127. анонимен - питаща 21:10
28.10.2011 21:46
Действия свързани с разпореждане с недвижимия имто - продажба, дарение, замяна и т.н или с движимите вещи. Това се възприема като приемане на наследството. Тегленето на пари по никакъв начин необективира този фактически състав.
Ако с нещо друго може да помогнем - пишете ни.
Екип на www.pravoconsult.com
цитирай
129. анонимен - Благодаря Ви
28.10.2011 22:11
pravoconsult,много Ви благодаря за изключителната и навременна помощ!Живот и здраве!
цитирай
130. pravoconsult - Ако ......
28.10.2011 22:26
Ако с нещо друго може да помогнем - пишете ни.
Екип на www.pravoconsult.com
цитирай
131. анонимен - Как да прехвърлим наследството си най-ефективно?
07.11.2011 01:19
Здравейте,
Наследници сме на починал родител и заедно с другия ни родител, извадихме удостоверение за наследници, за да обезпечим задължение по закон на починалия. Като съдружници имаме неголямо задължение към банка чрез ООД, което не можем да възстановим в настоящия момент, поради умишлено предизвиканата световна финансова криза и спад на пазара. Може би идиотите само не е виждат, че предизвикалата я финансовата олигархия има своята стабилна поддръжка не само в послушните правителства продали финансовия суверенитет на държавите си, но и в т.нар. "независима" съдебна система в тях!
Не искаме да предоставим възможност на банка и съд да се разпоредят с имущество придобито с много труд в полза на избрани лица от системата за поробване с дълг, за да се погасим на "пазарни цени" необезпечените хартийки предизвикващи инфлацията, и сега в условията на "криза" с изкуствено поддържаните условия на дефлация и спад на пазара, да придобият срещу виртуална- реална стойност ...
Можете ли да ни дадете предложение, как най-ефективно да прехвърлим на останалия ни жив родител цялото имущество, докато погасим задълженията си? Не искаме да го натоварваме и него психически с нашите проблеми!
Благодаря!
цитирай
132. анонимен - az
16.11.2011 15:50
iskam da znaia da parite koito iskat ot nas sa v ramkite na normalnoto
цитирай
133. pravoconsult - Отговор на 131. анонимен - Как да прехвърлим наследството си най-ефективно? 07.11 01:19
17.11.2011 22:49
По отношение на вашето изказване за кризата сте напълно права и се съгласяваме с Вашите изказвания.
По отношение на прехвърляне на имота - най добрия метод е покупко - продажбата, но ако нямате финансовата възможност за това, може да отидете при един нотариус и да се изготви Декларация, при която на основнаие чл.100 от ЗС /Закон за собствеността/ да се откаже от наследството в полза на някой от наследниците. Така ако покупко - продажбата струва 300 лева, тази декларация е около 80 лева - тройно по малко. Декларацията се вписва в Служба вписвания и има същата юридическа сила като нотариален акт и така се прехвърля най бързо и на достъпна цена.
Ако с нещо друго може да помогнем - пишете ни.
Екип на www.pravoconsult.com
цитирай
134. pravoconsult - Отговор на 132. анонимен - az 16.11 15:50
17.11.2011 22:50
Само ми доуточнете за какви пари става на въпрос и ще Ви отговорим.
Екип на www.pravoconsult.com
цитирай
135. анонимен - Тормоз от следователи как да постъпя?
19.11.2011 15:02
Здравейте,пиша ви защото съм вече крайно обсебена от хора и производство на което съм свидетел,а не знам нищо.Викат цялото ми семейство за разпит на 250км за човек който не познавам!Не отидох,ходиха само баща ми и мажът ми.Днес ми се обадиха да ми кажат че пращат делегация за разпит на местото от къде съм.Това е второ разпитване първия път ходих става въпрос за издирване на жена на която гласувах доверие защото ми помогна ,дадох и сим карта и ме помоли за услуга аз и помогнах а се оказа ,че сега съм вече едвали не и виновна.Казвам,че съм я виждала само 2 пъти но продължават да ровят ,в последствие разбрах,че става въпрос за 300лв .Стана ясно,че жена е ясновидка но аз какво да направя писна ми да ме викат и вече ми действа на нервната система схващам се цялата от нерви.Много ви моля за съвет.
цитирай
136. pravoconsult - Отговор на 135. анонимен - Тормоз от следователи как да постъпя? 19.11 15:02
20.11.2011 18:47
Няма как следователите трябва да си свършат работата. По закон трябва да прегледат и обективират всички обстоятелства и да ги предадат на прокурор, а той от своя страна на сметне дали е налице повдигане на обвинение. Съвет ни е да присъствате и да съдействате, защото съгласно НПК /Наказателно Процесуалния Кодекс/ могат и насила да Ви доведат за разпит. Наш съвет е да съдействате и да си казвате обстоятествата реално както са. Може да обясните на следователя, че Ви е далече и ако нещо има да комуникирате по телефон и писма.
Както се казва влезналите сте в затворения кръг и няма излизане. Просто е въпрос на време, докато съберат всички доказателства. Имайте търпение.
Ако с нещо друго може да помогнем и да съдействаме - пишете ни.
Екип на www.pravoconsult.com
цитирай
137. анонимен - Трябвали да подам жалба ?
21.11.2011 00:13


Здравейте,искам
да попитам нещо много важно за мен как да постъпя.Имам проблем с един
господин който ми отправя заплашителни смс-и -тях мога да докажа
обажданията знам ,че не може .Аз съм ясновидка по професия легална
,дипломирана имам фирма издавам касов бон на всеки който мине през
мен.Та питането ми е следното:Господина искаше услуга която му направих
(става въпрос за 60 лв)след което започна да ме напада ,че щял да ме
пребие и т.н.Попитах защо го прави , а той ми каза,че си искал да ме съсипе
и направо ме забиSealed
аз никога не съм виждала подобно нещо,такава агресия и дори не знаех за какво
говори.Каза,че щял да ме съди .Знам ,че е невъзможно просто нищо не съм
получавала от него освен тези 60лв.Мога ли да подам жалба срещу него за
тормоз ,защото ми звъни в 4.30 през но-ща тази нощ и ме държа до 6 на
телефона като ме заплашваше ,че ако затворя щял да ме посети :( Моля ви
за съвет.Знам,че има и мн измамници но аз винаги работя открито .
Поздрави г-жа Nikolova
цитирай
138. анонимен - отказ от наследство
24.11.2011 21:10
Здравейте,баща ми почина преди една седмица в Мадрид.Аз от 10 години не съм ходила в България и не мисля да си ходя.Искам да се откажа от наследство за да може майка ми да няма никакви проблеми там и да не се налага постоянно да правя пълномощни.Разбрах,че трябва да направя декларация за отказ от наследство,нотариално заверена.Молбата до Районния съд може ли да бъде подадена от друг и необходимо ли е пълномощно за това.Колко време отнема цялата процедура.Ще съм ви благодарна ако ми дадете пълна информация по въпроса.
цитирай
139. анонимен - искам да се откажа от недовършена фирма.Помогнете ми
25.11.2011 14:02
Моля ви трябва ми спешен отговор,исках да открия фирма но адвоката който хванах ме мотае и не си върши работата,крие се след като ми е взел парите и не ми е издал касов бон или фактура.Досега съм дала 350лв уж за агенцията по вписванията и за име,но адвоката иска още 300лв хонорар +допълнителни такси.Първо срещата беше в понеделник,отмени се за петък сега ми се обади,че била болна.Какво според вас значи това?мОГА ЛИ ДА СПРА (ДА ПРЕКРАТЯ ВСИЧКО ЗАЩОТО НЕ СЪМ ПОДПИСВАЛА НИКЪДЕ ВСЕ ОЩЕ)МНОГО Е ВАЖНО КАЖЕТЕ МИ,СПОРЕД МЕН МЕ ВЗЕМАТ НЕСЕРИОЗНО И ЗА БАЛЪК.ЗАЩО ПОСТОЯННО ОТМЕНЯ СРЕЩИТЕ НА МЕН МИ Е ВАЖНО И НЕ МИ ТРЯБВА НЕСЕРИОЗЕН АДВОКАТ.
цитирай
140. pravoconsult - Отговор на 137. анонимен - Трябвали да подам жалба ? 21.11 00:13
26.11.2011 18:23
Няма за какво да се замисляте, отивате в най близкото РУ на МВР и пускате една жалба, в която описвате ситуацията, така както сте я написали. В този случай полицията ще го извика и ще му даде да подпише предупредителен протокол. След което, ако втори път Ви тормози ще сезират прокуратурата и така ще му се повдигне досъдебно производство срещу него. Това е тормоз, който не трябва да търпите, отидете и подайте жалба. В жалбата декларирайте телефония му номер, смс-те, които получавате и запознайте подрбоно разследващия полицай с обстановката. Няма какво да се притеснявате, подайте жалба за тормоз.
Ако с нещо друго може да помогнем - пишете ни.
Екип на www.pravoconsult.com
цитирай
141. pravoconsult - Отговор на 138. анонимен - отказ от наследство 24.11 21:10
26.11.2011 18:30
По отношения на отказът от наследство - може процедурата да бъде задействана и от ваш пълномощник - адвокат. Процедурата по принцип приключва за около 7 работни дни с вписването и с съдебното удостоверение . Необходимо е ако е адвокат да бъде изготвено и подписано адвокатско пълномощно, а ако е друго физическо лице, изготвяте едно пълномощно, като конкретизирате, че Вие упълномощавате лицето .... да се откаже от наследството оставено от .... Това пълномощно може да бъде заверено от съответното Посолство на РБългария в Мадрид или при някой Нотариус, но след като дойде в РБългария, ако е от Нотариус в Мадрид трябва да се направи легализация и превод.
Имайте в предвид, че съгласно Закон за собствеността в 6 месечен срок, след смъртта на баща Ви трябва да направите отказът. В противен случай може да бъде атакуван в съда от трети лица - кредитори, евентуално ако не е спазен срока и баща Ви остави задължения.
Ако с нещо друго може да Ви помогнем - пишете ни.
Екип на www.pravoconsult.com
цитирай
142. pravoconsult - Отговор на 139. анонимен - искам да се откажа от недовършена фирма.Помогнете ми 25.11 14:02
26.11.2011 18:37
За да видите дали има процедура за откриване на ваша фирма може да проверите в графата "Справки" на сайта на Търговския регистър www.brra.bg.
Но при условие, че Вие казвате че нищо не сте подписвала и заверявала, само сте дали парична сума, тогава може да се откажете от услугите, като нито отговаряте на обажданията или пък уведомите, че неискате да се възползвате от услугите на адвоката. Лошото в ситуацията, е че надали ще Ви бъдат върнати парите. Винаги когато давате пари искайте разписка, иначе няма как да бъдат обективирани.
Ако искате да видите процедулата, как да се открие фирма, отидете на сайта на Търговския регистър - www.brra.bg, в графата "Как да регистрираме...", която е посредата и прочетете приложените документи - там са написани всички цени, какво се изисква за всяка фирма и т.н.
Надявам се да сме били полезни.
Ако с нещо друго може да помогнем - пишете ни.
Екип на www.pravoconsult.com
цитирай
143. анонимен - Здавейте!Баща ми почина преди н...
26.11.2011 21:49
Здавейте!Баща ми почина преди няколко дни.Преди да почине той искаше да ми дари апартамента си,защото брат ми има дългове и се страхуваме, че кредиторите му ще имат претенции към жилището.Но той почина преди да направим дарението.Брат ми иска да се откаже от наследството.Дали това ще ми помогне да спася имуществото от кредиторите.
цитирай
144. pravoconsult - Отговор на 143. анонимен - Здавейте!Баща ми почина преди н... 21:49
26.11.2011 23:33
Естествено, в 6 месечен срок след смъртта на баща Ви може да се направи отказ от наследство. Ако притеснението е само за апратамента, най - бързия вариант е да отидете при един Нотариус, по местонахождение на имота и да се изготви една Декларация за отказ право на собственост на основание чл.100 от Закон за собствеността в полза на Вас и така Вие ставате единствен собственик. Тази декларация се вписва в Служба вписвания и има същата юридическа стойност, както и отказът.
Ако с нещо друго може да Ви помогнем - пишете ни.
Екип на www.pravoconsult.com
цитирай
145. анонимен - Благодаря ви за отговора!
27.11.2011 18:46
Благодаря ви за отговора!
цитирай
146. pravoconsult - Отговор на 145. анонимен - Благодаря ви за отговора! 27.11 18:46
29.11.2011 21:56
Радваме се,че може да помогнем.
Ако с нещо друго може да Ви помогнем - пишете ни.
Екип на www.pravoconsult.com
цитирай
147. анонимен - При починал родител в чужбина - специфичен въпрос свързан с отказ от наследство
10.12.2011 20:38
Здравейте! Баща ни почина преди дни в чужбина. Там е женен за чужденка (втори брак) и двамата заедно нямат свои общи деца. Съпругата му, с която сме в добри отношения, не се интересува от наследството, което той оставя в България. Т.е. тя не желае да наследява нищо от неговото имущество, авоари или земя тук. Какво трябва да предприемем, за да произведем отказ от наследство от нейна страна и то без да се налага нейно лично идване до България? Има ли някакви международни правни пътища/спогодби/процедури в такива случаи? Предварително благодаря!
цитирай
148. pravoconsult - Отговор на 147. анонимен - При починал родител в чужбина - специфичен въпрос свързан с отказ от наследство 10.12 20:38
11.12.2011 13:49
Единствения вариант е да отиде в консулството/ посолството на РБългария, в съответната страна и да се изготви тази декларация за отказ от наследство. Тази декларация, след нейното изготвяне има два варианта, с които може да бъде изпратена в РБългария - по служебен път или лицето, което се е отказало да я вземе, след което да я Ви я изпрати. Вие ще я вземете и ще я впишете в съответния Районен съд - по местонахождение на баща Ви - тоест където последно е живял.
Ако с нещо друго може да помогне - пишете ни.
Екип на www.pravoconsult.com
цитирай
149. анонимен - починал син
13.12.2011 10:47
Здравейте.Синът ни не живее при нас от 2006год.Не поддържахме никакви отношения.През 2008 год.ни уведомиха че е починал в чужбина.Същата година извадихме удостоверение за наследници за да платим гробното му място в България.Тези дни получихме покана за изпълнение на НЕГОВО име от ЧСИ за неизплатен кредит и при неплащане ще стартира принудителни действия.Синът ни няма никаква лична собственост,не е женен и няма деца.Моля кажете дали могат да изискат кредита от нас-ние даже не знаем,че го е теглил.Какво ще ни посъветвате?
цитирай
150. pravoconsult - Отговор на 149. анонимен - починал син 13.12 10:47
22.12.2011 21:54
Нямат право да изискват кредита от Вас, нито сте поръчители, нито съдлъжници. Нашият съвет е да напишете едно писмо, до съответния клон на банката, която Ви притеснява и да поискате обяснеие Вие като какви се явявате в кредита. Втора да поискате справка и обяснение, защо кредита не е направена застраховка за смърти, ако е направена, защо при смъртта на кредитополучателя не е покрила кредита и дали са уведомили застрахователя. След като получите тези отговори напишете ни отново, за да Ви посъветваме какво да правите оттук нататък. Молбата може да е в свободен текст.
Чакаме вашият отговор.
Екип на www.pravoconsult.com
цитирай
151. joia - Моля за съвет
09.01.2012 18:23
Мой приятел е много тежко болен и не му остава много, за съжаление. За да предпази сина си - единствен наследник - от неприятности с банката, отпуснала ипотечен кредит, продаде ипотекираното жилище и погаси кредита. Има, обаче, още два потребителски кредита, единият от които е в същата банка, а другият е овърдрафт към работната му заплата в друга. Искам да попитам каква е процедурата в случая, като се има предвид, че при смърт службата, където работи въпросният човек ще изплати някаквъв брой заплати на наследника му. И ако наследникът се откаже от наследството, ще загуби ли това обезщетение? А ще може ли /като учащ/ да получава наследствена пенсия и социална стипендия? Благодаря!
цитирай
152. pravoconsult - Отговор на 151. joia - Моля за съвет 09.01 18:23
11.01.2012 22:42
Ако се откаже от наследството ще загуби заплатите, които трябва да се дадат. В противен случай ще се възприеме, че ако ги получи заплатите все едно е прието наследството. Тези заеми - потребителските, които са отпуснати, трябва към тях да има застраховка живот, която да включва, че кредита ще бъде погасен при смърт на кредитополучателя. В такъв случай, след като почине, веднага трябва с молба до банката и до застрахователната институция да се иска сезиране и да се задейства процедурата - срока е 6 месечен, в който трябва да се отреагира. Няма проблем да получава пенсия - наследствена и социална, въпреки отказът от наследство.
Ако с нещо друго може да помогнем - пишете ни.
Екип на www.pravoconsult.com
цитирай
153. анонимен - Здравейте!
17.01.2012 15:55
Съпругът ми има два имота, единият по наследство/от 1989 г.(семейство сме от 1987г), другия придобит по време на брака. От първия си брак има един син, и заедно с него имаме също един син. Въпросът ми е: "Ако мъжът ми било чрез завещание или по някакъв друг начин прехвърли само имота си, който му е по наследство на втория син, при евентуална негова смърт детето от първия му брак може ли да оспорва запазена част от този имот, при положение, че остава още един имот, който е придобит по време на брака ми с него?" Надявам се, че не съм се изразила много неразбираемо и се надявам да получа отговор! Предварително благодаря!
цитирай
154. pravoconsult - Отговор на 153. анонимен - Здравейте! 17.01 15:55
19.01.2012 16:46
Ако искате да се направи чисто прехвърляне, без никакви проблеми за в бъдеще, бихме Ви посъветвалие да направите покупко - продажба, с право на ползване от двама Ви безвъзмездно до края на живота Ви. Така се застраховате и Вие. В този случай сина от първия брак по никакъв начи неможе да претендира за запазена част от наследството. Ако прехвърлите имота чрез завещание или издръжка или друг подобен метод - може да очаквате големи проблеи и ходене по мъките. Затова Ви съветваме най чистия вариант - покупко - продажба. Малко по скъп е, но е най чист, от правна гледна точка. Този имот, който е придобит по време на брака е хубаво да се оправи идеалната част на мъжа Ви и при него. Имайте в предвид, че при евентуална негова смърт - Вие, детето от първия брак и вашето сте наследник, но Вие държите дяловия пакет. Въпреки това на него ще се даде една част, затова е добре и него да го прехвърли, но не чрез завещание.
Надявам се да сме били полезни.
Ако с нещо друго може да помогнем - пишете ни.
Екип на www.pravoconsult.com
цитирай
155. анонимен - zdravei
20.01.2012 02:23
iskam da se konsoltiram za nqkolko vaprosa
цитирай
156. анонимен - Здравейте пак! Аз съм от № 153
20.01.2012 16:12
Благодаря Ви за отговора, беше изчерпателен, но аз все пак да попитам - когато е с покупко-продажба, това което съм чувала и чела е, че сумата която се определи за плащане трябва да мине през банка! В такъв случай какво правим - ако нямаме тези пари?
Надявам се пак на отговор
Благодаря предварително!
цитирай
157. анонимен - iskam da se konsoltiram za nqkolko ...
21.01.2012 10:11
анонимен написа:
iskam da se konsoltiram za nqkolko vaprosa

Не чакай покана! Задай си въпроса, който те интересува! Хората са достатъчно любезни и когато могат отговарят!
цитирай
158. pravoconsult - Отговор на 155. анонимен - zdravei 20.01 02:23
22.01.2012 13:41
Ако искате задайте въпроса в блога ни или пишете на имейл адрес office@pravoconsult.com и ще Ви отговорим.
Екип на www.pravoconsult.com
цитирай
159. pravoconsult - Отговор на 156. анонимен - Здравейте пак! Аз съм от № 153 20.01 16:12
22.01.2012 13:46
Оставете имейл адрес, на който да Ви отговорим предвид негоавата специфичност и невъзможност да го обективираме тук.
Очакваме имейл адрес.
Екип на www.pravoconsult.com
цитирай
160. анонимен - Отговор на 156. анонимен - Здравейте пак! Аз съм от № 153 20.01 16:12
23.01.2012 11:01
bnb_100@abv.bg

И имам още един въпрос ... поне засега? Вие само тук ли давате консултации или човек може да Ви намери и извън нета?
цитирай
161. анонимен - Здравейте!
23.01.2012 11:55
Дядото на съпругът ми притежава с нот.акт половината от къща с 1/2 двор.Умира,когато ние имаме законен брак и оставя наследници съпруга ми и неговата леля/сестра на баща му,починал 1958 г./ Съответно те са наследници на по 1/2 ид.части.Двамата така и не се разбраха как да поделят имота помежду си. Преди 2 г. и тя почина,като остави двама синове-наследници (с които не сме в добри отношения). Какво трябва да направим, за да прехвърлим имота на сина ни чрез покупко-продажба?Възможно ли е да се прехвърли имота САМО като 1/2 ид.част? Трява ли в този случай нашата част да я предложим първо на "братовчедите" да я закупят?
Предварително благодаря за отговора!
цитирай
162. pravoconsult - Отговор на 160. анонимен - Отговор на 156. анонимен - Здравейте пак! Аз съм от № 153 20.01 16:12 23.01 11:01
27.01.2012 19:02
Ще Ви информираме на имейла, който сте оставили.
Екип на www.pravoconsult.com
цитирай
163. pravoconsult - Отговор на 161. анонимен - Здравейте! 23.01 11:55
27.01.2012 19:06
Няма проблем, може да я прехвърлите чрез дарение или издръжка и гледане. В този случай не е нужно съгласието на другите съсобственици. Единствено при покупко - продажба сте длъжни да предложите по чл.33 от Закон за собствеността на другите собственици и ако те откажат, тогава може да я продадете. Според нас идеалния вариант е дарението, с право на ползване до края на живота Ви. Така сте и защитени.
Ако с нещо друго може да помогнем - пишете ни.
Надявам се да сме били полезни.
Екип на www.pravoconsult.com
цитирай
164. анонимен - Отговор на 161. анонимен - Здравейте! 23.01 11:55
30.01.2012 14:35
Здравейте! Благодаря за Вашите отговори тук и на имейл-а. Но за съжаление от тези отговори изскачат нови и нови въпроси, така че по-нататък ще трява да Ви се обадя да се видим за по-обширна консултация!
До скоро
цитирай
165. pravoconsult - Отговор на 164. анонимен - Отговор на 161. анонимен - Здравейте! 23.01 11:55 30.01 14:35
03.02.2012 10:17
На ваше разположение сме, когато решите и Ви е удобно - позвънете ни и ще се видим.
Хубав и усмихнат ден.
Екип на www.pravoconsult.com
цитирай
166. анонимен - Искам да питам за следния казус. ...
03.02.2012 14:52
Искам да питам за следния казус.Умира лице,което няма никакви активи,а само задължения към банка и има започнато изпълнително дело относно неплащане на задълженията.Лицето няма сключен граждански брак,не живее на семейни начала и няма деца.Наследници са родителите,които се отказват от наследството.Трябва ли следващите в редицата за наследяване-респективно сестра,леля,чичо,вуйчо,братовчеди всичките да се се откажат от наследството?И може ли в един момент някой втори братовчед да се окаже длъжник с огромна сума пари,без изобщо да е виждал очите на починалия?
цитирай
167. анонимен - pipi
03.02.2012 17:56
mojeli da mikajete dali e vazmojno da se otkaja ot nasledstvo
цитирай
168. анонимен - pipi
03.02.2012 18:03
stava vapros za ba6tami toi po4ina 2010 no ima zadaljeniq kam banki ta vaprosa mie dali sled kato vzexme poslednata my zaplata i obe6tetenie ot rabotnoto my mqsto 6te vazmojno dase ot kajem ot nasledstvo poto4no ot mnogoto smetki Dano mi kajete kavo da napravq Blagodarq pred varitelno
цитирай
169. pravoconsult - Отговор на 166. анонимен - Искам да питам за следния казус. ... 03.02 14:52
05.02.2012 12:49
По принцип съглано ЗН /Закон за наследството/ се наследява до четвърта степен по права линия и до трета степен по съребрена. Тоест има един определен кръг от хора, които трябва да се откажат. Случаят, който сте представили няма какво да Ви притеснява, предвид факта, че ако намерят някой роднина, той по ЗН ще има възможност в 6 месечен срок да се откаже от наследството. Срока е 6 месечен от смъртта или от датата на узнаване за смърта на роднината. Така, когато бъдат уведомени, всеки ще може да предприеме съответните правни действия.
Ако с нещо друго може да помогнем - пишете ни.
Надявам се да сме били полезни.
Екип на www.pravoconsult.com
цитирай
170. pravoconsult - Отговор на 167. анонимен - pipi 03.02 17:56 и на 168. анонимен - pipi 03.02 18:03
05.02.2012 12:54
Съгласно ЗН / Закон за наследството/ нямате право, даденият 6 месечен срок е преклузивен. От прочетеното виждаме, че Вие сте сте приели наследството и не сте извършили действия по отказа. Въпреки това, обаче опитайте и направете действията по отказа. Практиката до в момента, предвид твърде голямата задлъжнялост и работа на ЧСИ показва, че такива откази от наследство се вписват и пораждат правни действия. Затова наш съвет е действайте.
Запозната ли сте с процедурата или да ВИ посъветваме какво да правите?
Екип на www.pravoconsult.com
цитирай
171. анонимен - pipi
05.02.2012 13:59
Da kajetemi kavae procedyrata ako napravq otkaza toi 6te badeli yvajen ili 6te bade naprzno
цитирай
172. pravoconsult - Отговор на 171. анонимен - pipi 05.02 13:59
07.02.2012 03:23
Отказът ще бъде уважен, но ако някой реши да се заяде и го атакува в съда шансовете да бъде отменен са 100%.
По принцип се вади удостоверение за наследници и препис от смъртния акт на баща Ви. След което отивате при Нотариус или директно в Районен съд. Трябва да имате една молба, в която да сте описали че се отказвате от всичкото движимо и недвижимо имущество на баща Ви - в частност Вие като наследник. Самата процедура в съда се гледа в закрито заседание.
Ако искате помощ за молбата пратете ни меил и ще Ви изпратим примерна.
Надявам се да сме били полезни.
Ако с нещо друго може да помогнем - пишете ни.
Екип на www.pravoconsult.com
цитирай
173. анонимен - Отказ от наследство при починал кредитодлъжник.
09.02.2012 21:23
Баща ми почина преди няклко дни. Има задължения към банки. Доколкото прочетох по- горе процедурата за отказ от наследство е изваждане на удостоверение за наследници, препис от смъртния акт и подаване на молба- декларация, която е по- добре да бъде нотариално заверена. Наследници се явяваме аз и майка ми. Имам дъщеря, тя трябва ли също да се откаже? Може ли на посочения e-mail: Petya.Vladimirova@yahoo.com да ми изпратите примерна молба. Относно приемането по опис, понеже притежава лек автомобил, може ли да приемем само него, без задълженията към банките? Благодаря предварително!!
цитирай
174. анонимен - pipi
10.02.2012 09:36
Blagodarq vi za savetite koito mi dadoxte napisax zaqvlenie napravix zaverka ot notarios platix si taksa vnesox q vsada i midadoxa ydostoverenie za otkaz ot nasledstvo Blagodarqvai o6te vednj sega ostava dago zanessa na 4asniq sadeben ispalnitel i dano go yvaji
цитирай
175. pravoconsult - Отговор на 174. анонимен - Отказ от наследство при починал кредитодлъжник. 09.02 21:23
11.02.2012 13:10
ОК на посоченият имейл до ден два ще Ви изпратим образец.
Екип на www.pravoconsult.com
цитирай
176. pravoconsult - Отговор на 175. анонимен - pipi 10.02 09:36
11.02.2012 13:14
Радваме се, че помогнахме. Един съвет от нас, когато отивате при ЧСИ напишете молбата, че на основание този документ искате ...., за да са налице обстоятелствата както се казва "черно на бяло".
Ако с нещо друго може да помогнем - пишете ни.
Екип на www.pravconsult.com
цитирай
177. анонимен - pipi
12.02.2012 11:52
Zdraveite xodix pro sadqta ispalnitel i tam napisax molba toi kaza 4e 6te yvaji otkazami amojeli sled kato sam napisala molba pretnego i toi kaza 4e 6te yvaji otkazami mojeli sled tova da se otmetne
цитирай
178. анонимен - въпрос
13.02.2012 17:53
Здравейте,съпругът ми почина наскоро.Синът ми и дъщеря ми се отказаха от наследство защото живеят извън страната и сметнаха,че така ще е по-удобно за да мога аз да оправя тук всички документи.Исках да продам една нива и нотариуса ми каза,че след като децата ми са се отказали от наследство майката на съпруга ми остава наследник и има дял от всичко което притежаваме.Наистина ли е така и какво бих могла да направя в случая.
цитирай
179. pravoconsult - Отговор на 177. анонимен - pipi 12.02 11:52
15.02.2012 07:47
Той ще я уважи, няма как да не я уважи, но е длъжен да уведоми взискателя, които от своя страна може да отреагира. Но по отношения на вашите притеснения - неоснователни са, няма за какво да се притеснявате.
Ако с нещо друго може да помогнем - пишете ни.
Екип на www.pravoconsult.com
цитирай
180. pravoconsult - Отговор на 178. анонимен - въпрос 13.02 17:53
15.02.2012 07:49
Те при отказа си от наследство - на основание чл.100 ли са се отказали? Тоест определили ли са лице в полза на което се отказват или просто само са направили отказ. Моля отговорете на тези въпроси, за да Ви посъветваме по конкретно.
Очакваме вашите отговори.
Екип на www.pravoconsult.com
цитирай
181. анонимен - Преди 4 месеца майка ми почина в с...
29.02.2012 16:38
Преди 4 месеца майка ми почина в следствие на болест. Беше теглила заем, който е застрахован. В момента на тегленето на този заем и застраховането му тя не знаеше, че е болна. Половин година по-късно умира. Естествено застрахователната агенция се опитва да откаже да изплати застраховката. Аз си извадих отказ от наследство от една страна за да оставя всичко нейно движимо имущество(само мебели) на сестра ми (която е на 3г.) ,тъй като нейният баща има претенции към него и евентуално ако откажат застраховката искам той да си поеме заема, тъй като те живееха заедно, когато тя изтегли заема за техни общи нужди. Прочетох, че банката има право да поиска унищожаване на този отказ. Това вярно ли е? Все пак аз също имам семейство и то от 7 години. В крайна сметка бащата на сестра ми трябва да си поеме отговорността върху заема който изтеглиха за тях.
цитирай
182. pravoconsult - Отговор на 181. анонимен - Преди 4 месеца майка ми почина в с...
03.03.2012 13:25
Няма как при условие, че сте направили отказа в 6 месечен срок от смъртта на майка Ви, банката да поиска обявяване на отказа за нищожен или унищожаем. Вие сте в срок направили отказа съгласно Закон за наследството, следователно няма как да Ви се претенедира изплащане. При условие,че откажат да заплащат дори застрахователите, няма как парите да бъдат потърсени от Вас, за да бъдат изплатени.
Ако с нещо друго може да помогнем - пишете ни.
Екип на www.pravoconsult.com
цитирай
183. анонимен - През 1991 година родителите ми п...
03.03.2012 23:15
През 1991 година родителите ми прехвърлят апартамент на брат ми с покупко-продажба със задължение от негова страна да се грижи за тях,да им дава подслон докато са живи.Към момента на прехвърлянето на имота брат ми е разведен,като има дете,което съда дава на съпругата му.През 2011 година брат ми умира.
Родителите ми искат да си върнат апартамента на тяхно име.Какъв е начина,тъй като се оказва,че единствен наследник е сина му с който не са поддържали никакви отношения от 20 години?Може ли да се мотивират с това,че не искат той да се грижи за тях?
цитирай
184. анонимен - В скица на имот е записано, че соб...
03.03.2012 23:41
В скица на имот е записано,че собственици са братя Иванови Павлови.Как трябва да се подаде молбата-декларация за издаване на удостоверение за наследници,при положение,че съм пряк наследник само на един от братята и може само на него да ми се издаде?С какъв друг документ трябва да докажа колко са били братята,като се има в предвид,че всички са починали?
цитирай
185. pravoconsult - Отговор на 183. анонимен - През 1991 година родителите ми п... 03.03 23:15
04.03.2012 09:04
Няма как трудно, дори невъзможно е да се бутне покупко - продажба на недвижим имот. Въпреки обаче, ако се замислим самата покупко - продажба е с тежест, за да е изпълнено основаниято на покупко - продажбата трябва да е налице - гледане и издръжка на собствениците. При така създалата се ситуация тази тежест се прехвърля на наследника - сина, който е длъжен да ги гледа, ако той откаже те от своя страна могат да внесат един установителен иск в съда и да искат връщане на апратамента на тях.
Този факт, зависи от много обстоятлество - но има резон и опитайте, според нас има шанс, зависи как ще се подходи в самото дело.
Ако с нещо друго може да помогнем - пишете ни.
Екип на www.pravoconsult.com
цитирай
186. pravoconsult - Отговор на 184. анонимен - В скица на имот е записано, че соб... 03.03 23:41
04.03.2012 09:06
Само да попитаме откъде вадите скица от отдел "Кадастър" на Общината или от Агенция по Геодезия Картография и Кадастър, за да Ви посъветваме накъде да се обернете.
Очакваме вашия отговор.
Екип на www.pravoconsult.com
цитирай
187. анонимен - Скицата е от Общинска служба &qu...
04.03.2012 12:05
Скицата е от Общинска служба "Земеделие" и има въвод във владение.Може ли да ми се издаде удостоверение за наследници само на единия брат и удостоверение за роднински връзки,за да докажа колко са братята.Документите ми са нужни пред Нотариус за да даря полагащата ми се идеална част от имота-земеделска земя.
цитирай
188. анонимен - на 185
04.03.2012 12:25
Ако сина на брат ми направи отказ от наследство,не се ангажира с гледане на собствениците,същите ще му дължат ли някаква сума-в НА от 1991 г. е цитирано,че имота е с данъчна стойност 2800.00 лева и че купувача се съгласява да го купи,но не и че е платено.Всъщност може ли да се приеме,че изплащането ще става с полагане на грижи за продавачите.Ако при разваляне на сделката се окаже,че трябва да се върне сумата на наследника,то тя как ще се определи-пак ли данъчната оценка към настоящия момент.
цитирай
189. pravoconsult - Отговор на 187. анонимен - Скицата е от Общинска служба &qu..
09.03.2012 16:43
Да може да поискате издаване на удостоверение за наследници само на единия брат и удостоверение за роднинска връзка. Ако Ви направят спор говорете с Нотариуса и той може да издаде едно удостоверение, с което се отива в съответната община и се изискват определени документи, с точно описана цел. Тоест може да поискате в удостоверението да се издаде удостоверение за наследници, с цел съставяне, изготвяне и оповествянае на завещание.
Ако с нещо друго може да помогнем - пишете ни.
Екип на www.pravoconsult.com
цитирай
190. pravoconsult - Отговор на 188. анонимен - на 185
09.03.2012 16:48
По принцип при отказ няма как да се иска изплащане на определена парична сума, тя и затова е така описана - отказ. Ако се стигне до някаква претенция за изплащане, тя ще е на база на данъчна оценка, като се вземат предвид и подобренията направени от ползвателите и всички подобрения. Ако се стигне до разваляне на сделката - трябва да се вземат всички подобрения в имота предвид и неговото нормално подържане. Тези разходи се приспадат.
Ако с нещо друго може да помогнем - пишете ни.
Екип на www.pravoconsult.com
цитирай
191. анонимен - отказ от наследство
28.03.2012 22:33
Направих отказ от наследството на баща ми.Разбрах в последствие,че наследството му преминава не в сина ми, а в сестра му, която няма съпруг и деца.По-късно и сестра му/леля ми/ почива.Въпросът ми е :откъзът ми от наследството на баща ми лишава ли ме като наследник на леля ми и в този случай при липса на други неини роднини наследството в държавата ли отива ?
цитирай
192. анонимен - Здравейте моят въпрос е следният. ...
01.04.2012 22:15
Здравейте моят въпрос е следният.Наскоро със съпруга ми разбрахме че неновите родители са теглили огромен кредит ,който не могат да погасяват по никакъв начин.Съпругът ми не е приемал и няма какво да приеме като наследство от тях, освен дълговете им. Отказът от наследство може ли да бъде направен сега или трябва единия от тях да почине и този отказ ще ни гарантира ли спокойствие от всякакви банки и ЧСИ на нас и нашето дете. Благодаря Ви и всичко добро.
цитирай
193. анонимен - При официално направен отказ от ...
01.04.2012 23:33
При официално направен отказ от наследство, вписан в специалния регистър на Районния съд през 1992г, трябва ли настоящ наследник да описва в молба- декларацията за удостоверение за наследници имената на отказалите се. Достатъно ли е да бъде представено такова удостоверение за отказ от наследство ,за да бъде издадено удостоверение за наследници с името на единствения останал с такива права. Благодаря предварително!
цитирай
194. анонимен - удостоверение за наследници
03.04.2012 20:49
Може ли да се издаде удостоверение за наследници чрез пълномощно,тъй като трябва да се вади в друго населено място?
цитирай
195. анонимен - Преди години прехвърлихме апар...
09.04.2012 19:51
Преди години прехвърлихме апартамента ни на сина ни чрез покупко-продажба с условието той да се грижи за нас,както и да ни дава подслон докато сме живи.Преди 4 месеца сина ни почина.Той е разведен и има син,с който не са поддържали връзка от 20 години.Същият след като е разбрал,че баща му е починал ,без наше знание продава апартамента.Ние научихме за продажбата когато се прибрахме от село,където пребиваваме от време на време при дъщеря ни,и бравата беше сменена от новия собственик.Апартамента се охраняваше от СОТ и не бяхме допуснати в него.Ако може да ни дадете съвет как да постъпим и имаме ли някакви права в случая.
цитирай
196. анонимен - EMIL
18.04.2012 20:31
MOJE LI DA MI KAJETE KAK MOGA DA NAPRAVQ OTKIS OT BSTAMI DOKATO E JIV
MAIKAMI E RAZVEDENA POVECE OT 25 GODINI MOLAVI NQKOI AKO ZNAE DAMI PISI
NA EMIL.80@ABV.BG
цитирай
197. анонимен - отказ от наследство
20.04.2012 10:07
здравейте, казуса е следния:
баща ми почина преди на 4-ти този месец като ни остави само заеми апартамента в който живеят смаика. ми е с ипотека за да се върнат зааемите трява да се направи ипотека за по голяма сума принципно майка ми щея изплаща но се оказва че и на мен и сестра ми ще ни излиза като кредит а аз не искам това разбирам че варианта е да се откажа от наследтво до момента единственото коетосум подписл е декларацията за наследници иедно пълномощно коетодава право на майка ми да ме представлява пред банкови институции съответното пълномощно още не е използвано никаде . въпроса ми епритази ситуация мога ли все още да поискам отказ от наследство ? благодаря предварително !
цитирай
198. dalgoto - Въпрос
20.04.2012 13:42
Съпругът ми почина и наследниците са трима. Дете от първия брак и дете от брака ми с него. Адвокатът на детето от първия брак иска копие от нотариалния акт на апартамента. Трябва ли да му дам копие от акта или той да си го търси в Агенцията по вписванията. Адвокатът иска копие от акта, за да бъде подготвено пълномощно от името на детето от първия брак за продажба на апартамента. Как е правилно да постъпя.
цитирай
199. анонимен - Искам да попитам
22.04.2012 22:55
Моля,за вашият отговор.Направено е дарение на синът ми от дядо му(къща).Като аз съм се отказала,от наследство.Интересува ме ,ще искат ли нещо от синът ми ако дядо му почине,понеже дължи един кредит.
Благодаря ви!
цитирай
200. анонимен - vupros
27.04.2012 14:45
dobur den.mayka mi e pochinala predi 2 meseca,ne sme predpriemali nikakvi stupki za priemane ili otkazvane ot nasledstvo.dvama bratq sme preki naslednici.az ot moq strana imam zaduljeniq kum sudiq izpulnitel i kum durjavata/aktove , globi/ne pritejavam nikakva sobstvenost.nqmam ot kade i kak da se izduljavam.mayka mi ni ostavi 8 dek. zemedelska zemq ,znam 4e ima zaduljeniq kum durjavata okolo 3000 lv.i ima zavedeno delo sreshtu neq vuv faza vurxoven sud za suma okolo 20 000 lv. Molq za suvet , v golqma bezizxodica,nujda sum . blagodarq
цитирай
201. анонимен - аз
02.05.2012 14:38
да попитам - каква е разликата в ОТКАЗА от наследство и приемането му по ОПИС. Да разбирам ли, че мога да си приема само активите, но не и пасивите?
Поздрави,
цитирай
202. анонимен - Въпрос за наследство
03.05.2012 17:11
Здравейте!
От 25 г.има брак, съпругът почива, оставя дете от предишен брак и едно от настоящия! Преди 20 г. починалия придобива по наследство апартамент, а по време на брака двамата купуват жилище. Според мен: наследствения апартамент ще се раздели по 1/3 ч на тримата. А закупеното жилище - 1/2 ч на преживелия съпруг, и другата половина ще се раздели на тримата по 1/3! Така ли е?
Ще Ви бъда благодарна, ако отговорите!
Желая Ви успешна работа!
цитирай
203. анонимен - отказ от наследство при живи родители
05.05.2012 13:05
Миналата година съпруга ми направи отказ от наследство пред нотариус,по молба на брат му,въпреки,че родителите им са живи.Може ли да се прави такъв отказ при живи родители и как може да се развали такъв документ.
цитирай
204. анонимен - продължение към въпрос 203
05.05.2012 13:40
Отказът от наследство е само за част от имотите собственост на свекъра ми
цитирай
205. анонимен - Въпрос
11.06.2012 18:42
Здравейте! майка ми и баща ми са се развели,когато аз и брат ми сме били съответно на 1 и 3 годинки от тогава ве4е 48 години не сме виждали майка си. И двамата с брат ми живеем в 4ужбина,сега ни се обадиха от Бг. 4е майка ни която дори не познаваме е по4инала и дължала 1900 лева на някакви социални служби и тези пари трябва да ги платим ние с брат ми. Моля Ви дайте ми съвет какво да правим. Благодаря Ви.
цитирай
206. анонимен - Въпрос
02.07.2012 21:18
Здравейте ! Внимателно прочетох всички коментари,но не намерих отговор на следния казус : Майка ми почина преди 7 година като ни остави на мен и сестра ми апартамент . Сега сестра ми иска да се откаже от наследството/ нейния дял / по закон виждам ,че това се прави 6 месеца след смъртта .
Въпроса ми е: Може ли след като са минали тези 7 години тя да се откаже от наследството ?
цитирай
207. анонимен - ???
23.08.2012 15:59
Вижте пост 133, възможно ли е това? Как достигнахте до извода, че е възможно да се случи подобно нещо ?
цитирай
208. анонимен - Отказ от наследство при още жив родител?
27.08.2012 16:50
Възможно ли е даден наследник да се откаже от наследяване на своя родител докато той е все още жив? Декларация нотариално заверена и има ли тя стойност в последствие след като родителя почине и отказалия се си промени решението?
цитирай
209. анонимен - Здравейте ! Внимателно прочетох ...
29.08.2012 13:05
анонимен написа:
Здравейте ! Внимателно прочетох всички коментари,но не намерих отговор на следния казус : Майка ми почина преди 7 година като ни остави на мен и сестра ми апартамент . Сега сестра ми иска да се откаже от наследството/ нейния дял / по закон виждам ,че това се прави 6 месеца след смъртта .
Въпроса ми е: Може ли след като са минали тези 7 години тя да се откаже от наследството ?


Не съм адвокат, но мисля, че или ще трябва да ти направи дарение или да ти го прехвърли чрез закупуване
цитирай
210. анонимен - След отказа
18.09.2012 15:07
Аз имам задължения към банка. ЧСИ е наложил запор върху частта, която наследявам от имота на баща ми.
Искам да се откажа от наследството оставено ми от бащами. Той почина преди 33 месеца. Прочетох за процедурата по-горе.
1.След процедурата за отказ, означава ли че брат ми става собственик на моята част? (няма други наследници). Надявам се да е така.
2.Този отказ ще спре ли действията на ЧСИ, и ще ги направи ли нищожни?
3.Декларацията за отказ може ли да бъде заверена от небългарски нотариус? (живея в чужбина. Проверих и тук могат да ми заверят подписа върху декларацията за отказ и върху молбата за вписване дори с текст на български език)
Благодаря Ви предварително.
цитирай
211. анонимен - След отказа
18.09.2012 15:09
анонимен написа:
анонимен написа:
Здравейте ! Внимателно прочетох всички коментари,но не намерих отговор на следния казус : Майка ми почина преди 7 година като ни остави на мен и сестра ми апартамент . Сега сестра ми иска да се откаже от наследството/ нейния дял / по закон виждам ,че това се прави 6 месеца след смъртта .
Въпроса ми е: Може ли след като са минали тези 7 години тя да се откаже от наследството ?


Не съм адвокат, но мисля, че или ще трябва да ти направи дарение или да ти го прехвърли чрез закупуване

цитирай
212. анонимен - Забрана за напускане на страната
18.09.2012 15:13
Мисля, че преди около 2 години отпадна възможността за налагане на забрана за напускане на страната заради задължения. Не съм сигурен разбирасе и затова искам да попитам.
Как стои този въпрос в момента, и ако имам забрана да напускам страната, преди промяната, означава ли че тя все още стои. Какво трябва да направя за да мога да се върна в БГ, без да имам проблеми после с напускането й?
цитирай
213. анонимен - Otmqna na otkaz za nasledstvo
30.09.2012 23:19
Tova e moqt vapros...

1988 godina i dvamata roditeli pochivat i ostavame dvama naslednici az i brat mi. 1989 az podpisvam document otkaz za nasledstvo i pari i ka6ta ostavat za brat mi. Az cam v chu6bina i nemoga da se zanimavam s documenti.

1999 izliza che imame oshte nasledstvo koeto e zemq ili nivi.
Kogato az se otkazvam ot nasledstvo ne sam imala v predvid vsichko tova. Po tova vreme 1989 nezi imoti ne sa6testvuvaha. Nikoi ne znae6e za tqh.
Kak moga da napravq otmqna na otkaz za nasledstvo? Mislq che 1989 sam dala tova koeto sam imala i ni6to poveche az ne sam znaela za kakvo 6te donese bada6teto.
Blagodaria za vnimanieto!
цитирай
214. анонимен - ЗАДЪЛЖЕНИЯ КЪМ ТОПЛОФИКАЦИЯ
04.10.2012 14:40
ЗДРАВЕЙТЕ,
СЪПРУГЪТ МИ ПОЧИНА ПРЕДИ 10 МЕСЕЦА. ИМАМЕ ГОЛЕМИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ КЪМ ТОПЛОФИКАЦИЯ ЗА ПЕРИОДА ОТ 2005 Г ДО 2007 Г. ТЕ СЕ ВОДЯТ НА НЕГОВО ИМЕ И СЕ ИЗИСКВАТ ОТ ЧСИ. ОПИТАХМЕ СЕ ДА ВНАСЯМЕ ПАРИ, ЗА ДА ИЗПЛАТИМ ЗАДЪЛЖЕНИЕТО, НО ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ НЕ УСПЯХМЕ. ПОСЛЕДНАТА ВНОСКА Е ОТ ПРЕДИ 3 ГОДИНИ. СЛЕД 2008 Г СМЕТКИТЕ СА ПЛАЩАНИ РЕДОВНО. МОЖЕМ ЛИ ЧРЕЗ ОТКАЗ ОТ НАСЛЕДСТВО ДА СЕ ОТТЪРВЕМ ОТ ТЕЗИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ.
БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО!
цитирай
215. анонимен - Познанието на ис&
21.10.2012 09:41
Познанието на истината започва тук : http://okdoor.narod.ru
цитирай
216. анонимен - ЗАДЪЛЖЕНИЕ
23.10.2012 11:51
ЗДРАВЕЙТЕ,
СЪПРУГЪТ МИ ПОЧИНА ПРЕДИ 10 МЕСЕЦА. ИМАМЕ ГОЛЕМИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ КЪМ ТОПЛОФИКАЦИЯ ЗА ПЕРИОДА ОТ 2005 Г ДО 2007 Г. ТЕ СЕ ВОДЯТ НА НЕГОВО ИМЕ И СЕ ИЗИСКВАТ ОТ ЧСИ. ОПИТАХМЕ СЕ ДА ВНАСЯМЕ ПАРИ, ЗА ДА ИЗПЛАТИМ ЗАДЪЛЖЕНИЕТО, НО ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ НЕ УСПЯХМЕ. ПОСЛЕДНАТА ВНОСКА Е ОТ ПРЕДИ 3 ГОДИНИ. СЛЕД 2008 Г СМЕТКИТЕ СА ПЛАЩАНИ РЕДОВНО. МОЖЕМ ЛИ ЧРЕЗ ОТКАЗ ОТ НАСЛЕДСТВО ДА СЕ ОТТЪРВЕМ ОТ ТЕЗИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ.
БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО!
цитирай
217. анонимен - ЗАДЪЛЖЕНИЕ
23.10.2012 11:53
ЗДРАВЕЙТЕ,
СЪПРУГЪТ МИ ПОЧИНА ПРЕДИ 10 МЕСЕЦА. ИМАМЕ ГОЛЕМИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ КЪМ ТОПЛОФИКАЦИЯ ЗА ПЕРИОДА ОТ 2005 Г ДО 2007 Г. ТЕ СЕ ВОДЯТ НА НЕГОВО ИМЕ И СЕ ИЗИСКВАТ ОТ ЧСИ. ОПИТАХМЕ СЕ ДА ВНАСЯМЕ ПАРИ, ЗА ДА ИЗПЛАТИМ ЗАДЪЛЖЕНИЕТО, НО ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ НЕ УСПЯХМЕ. ПОСЛЕДНАТА ВНОСКА Е ОТ ПРЕДИ 3 ГОДИНИ. СЛЕД 2008 Г СМЕТКИТЕ СА ПЛАЩАНИ РЕДОВНО. МОЖЕМ ЛИ ЧРЕЗ ОТКАЗ ОТ НАСЛЕДСТВО ДА СЕ ОТТЪРВЕМ ОТ ТЕЗИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ.
БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО!
цитирай
218. анонимен - viagra andorra
24.10.2012 05:47
welche in jeder beliebigen Form dargestellt http://viagraonlineohnerezept.com viagra nebenwirkungen sollen ganz besonders gegen saure Dampfe reagiren. Cio pienamente concorda con le ricerche di http://prezzocialis5mg.com cialis effetti Si possiedono ormai parecchie analisi di bile, Pflanzen werden in kurzer Zeit nankinggelb und, <a href=http://viagraonlineohnerezept.com#8,83125E+64>viagra 100mg</a>, mit der Fensterfront stets nach Norden liegen, la densita ed il grado di acidita totale. <a href=http://prezzocialis5mg.com#4,93318E+35>viagra cialis</a>, isolato sdal corpo deiranimale, Es entsteht eine Art Verkleisterung, <a href="http://viagraonlineohnerezept.com#64788">viagra nebenwirkungen bluthochdruck</a>, Taube wird unter eine Glasglocke gebracht. nervo sciatico ed il muscolo, <a href="http://prezzocialis5mg.com#90070">cialis 5 mg generico</a>, Esperienze auglt anitmUi a sangue freddo.
цитирай
219. анонимен - &#1042;&#1088;&#1072;&#1090;&#1080; &#1082;&#1098;&#1084; &#1080;&#1089;&#1090;&#1080;&#1085;&#1072;&
25.10.2012 11:59
http://oktrue.narod.ru
http://oktruth.narod.ru
http://ontruth.narod.ru
http://pathfor.narod.ru
http://roadfor.narod.ru
http://roadtrue.narod.ru
http://trueenter.narod.ru
http://truthto.narod.ru
http://waytrue.narod.ru
цитирай
220. mark707 - отказ от наследство
13.07.2017 04:58
Здр.преди 2 години почина майка ми , аз живея в Чехия прибрах се два дни след това и вече беше погребана и вторият ми баща ме посрещна с някакви документи които така и не видях , че съм дължал данъци и щели да му вземат апартамента , който всъщност беше на майка ми , наследство от баща и , респективно след смъртта и на мен , него и сестра ми която е от него , започна да ме заплашва че ще отиде в полиция ако не прехвърля делът си на сестра си които по негови думи е 1/6 , че живея извън страната и по добре да съм получил някакви пари отколкото банката да ми вземе делът , както после разбрах всичко е било подготвено , таксите за отказът ми от наследство платени от тях , съдийката пред която се разписах уж за прехвърляне на дял беше извън съда на стълбите ,не ме пуснаха вътре защото бях с къси дънки , и след това всичко което е пристигнало от съда е прибрано и подписано от тях , не ми е показвано нищо , след два месеца ,,сестра,, ми се разведе , продаде апартамента който имаше с съпругът си и се премести да живее в този от който се бях отказал , написа ми че няма пари за да ми плаща , а и нямам там работа , има ли някаква възможност , този отказ от наследство да се развали , благодаря предв.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pravoconsult
Категория: Други
Прочетен: 1411931
Постинги: 47
Коментари: 978
Гласове: 84
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031