Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.09.2010 14:21 - САМОРЪЧНО ЗАВЕЩАНИЕ - начин на обявяване и обективиране в правната действителност
Автор: pravoconsult Категория: Други   
Прочетен: 17381 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 06.09.2010 14:47


           Все по често в нашето битие се сблъскваме със следната ситуация – възрастни мъж и жена оставени от своите роднини на съдбата на произвола, се оставят в ръцете на странични хора. След известно време те решават и чрез саморъчно написано завещание прехвърлят имота си на лицата, подсигуряващи и нормални и спокойно старини.
 След като починат, дали наистина лицето, което ги е гледало става собстевник или влиза в един „омагьосан кръг на закона”.
Съгласно чл.25 от Закон за наследството /ЗН/, за да е валидно едно саморъчно завещание, то трябва да е изцяло написано саморъчно от самия завещател, да съдържа означение на датата, кога е съставено и да е подписано от самия завещател.
В тази ситуация, се сблъскваме с други характерни проблеми, а именно т.нар. законни наследници. Децата на завещателката или завещателя са наследници по закон, те имат пълното право, след като научат за него да оспорят автентичността на саморъчното завещание. Основната теза, на която мога да се позоват е, че то не е било написано и подписано от майка и, респективно баща и.
Не трябва да се забравя, както писахме в предишната статия, че със завещанието не може да се накрънява законовата част на наследниците а именно: запазената част на низходящи, когато наследодателят не е оставил съпруг е: при едно дете или низходящи от него - 1/2, а при две и повече деца или низходящи от тях - 2/3 от имуществото на наследодателя. Запазената част на родителите или само на преживелия от тях е 1/3. Запазената част на съпруга е 1/2,когато наследява сам,и 1/3 когато наследодателят е оставил и родители. Тосет след обявяване на завещанието, законите наследници имат право да искат намаляване на завещателното разпореждане до законовата част. Но имайте в предвид, че и това не е без гранично – то се погасява с изтичането на 5 /пет/ години, от датата на обявяване на самото завещание.
След като се изготви завещанието, съгласно чл.25 от Закон за наследството завещанието се оставя за съхранение – при нотариус, при длъжностно лице,дори и при самото лице, което го гледа. Факта, че завещанието е оставено при лицето, заинтересовано от него, не го прави фалшиво.
Що се отнася до обективното обстоятелство кой трябва да доказва истиността на саморъчното завещание, то съгласно чл.127 от Гражданско процесуалния кодекс /ГПК отм./ тежестта на доказване носи лицето, което се ползва от завещанието. Авторството на всеки документ може да бъде доказано с помоща на съдебно – графологична експертиза. Тази експертиза, трябва по безпорен начин да докаже / с помоща на сравнителен материал на завещателя/, че документа е написан изцяло лично от завещателя, че саморъчно положения под завещателното разпореждане подпис е негов и той лично е отбелязал и датата.
Това са основните реквизити, които трябва да съдържа едно завещание. Липсата на, които да е от тях го прави нищожно, съгласно чл.42 от Закон за наследството. Нищожно – завещанието не поражда никакви правини действия. Дори, ако лицето, което завещава диктува на друго лице, завещанието е с порок и не може да породи съответните желани правни последици.
Имайте в предвид също, че не е достатъчно да уведомиш за завещанието наследниците на починалия. Трябва да отидеш с него при който и да е Нотариус в страната и да искаш то да бъде обявено. Нотариуса задължително описва в протокола кой е депозирал завещанието, в полза на кого се завещава.
Когато завещанието е в полза на лице, което не е роднина на завещателя, Нотариуса издава удостоверение, с което заветника да се снабди с данъчна оценка на имота, за да може това завещание да бъде вписано в Служба по вписване / чл.22 от Закон за нотариусите и нотариланата дейност / Сега в момента действаща Агенция по вписвания.
След направеното обявяване, и изваждане на данъчна оценака, при липса на съответни съдебни спорове – може да поискате от Нотариуса да Ви издаде констативен нотариален акт.
С това приключва процедурата по обявяване на саморъчното завещание и с пледирането му в обективанта действително.Гласувай:
2
0


Вълнообразно


1. анонимен - page rank tool backlink services
02.04.2012 14:01
hello there pravoconsult.blog.bg owner found your blog via search engine but it was hard to find and I see you could have more visitors because there are not so many comments yet. I have found site which offer to dramatically increase traffic to your site http://xrumerservice.org they claim they managed to get close to 1000 visitors/day using their services you could also get lot more targeted traffic from search engines as you have now. I used their services and got significantly more visitors to my website. Hope this helps :) They offer best <a href=http://xrumerservice.org>backlinks service</a> Take care. Jason
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pravoconsult
Категория: Други
Прочетен: 819222
Постинги: 47
Коментари: 975
Гласове: 80
Архив
Календар
«  Декември, 2016  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031