Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2010 17:00 - НАСТАНЯВАНЕ В СПЕЦИАЛИЗИРАНИ ПРИЮТИ – ПРОЦЕДУРИ И ДОКУМЕНТИ. ЗЛОУПОТРЕБА С ДОМОВЕ РАБОТЕЩИ БЕЗ ЛИЦЕНЗ
Автор: pravoconsult Категория: Други   
Прочетен: 4823 Коментари: 0 Гласове:
1В България все по често се забелязва настаняване в специализирани домове или т.нар. „хосписи”. Точно тук е и въпроса, какво представляват самите специализирани домове „хосписи”. Отговора може да е кратък и точен, от една страна, но от друга както някой се опитва може лаконично и подробно да описваме какво представляват, впускайки се във всяка подробност, водеща до отегчение.
            В статията, ще опитаме кратко точно и ясно, достъпно за всеки да засегнем някой от най съществените характериситки на специализираните домове, наречени „хосписи”. Още тук, доуточняваме, че по надолу специализиран дом, ще бъде изписван с думата „хоспис”.
            Започваме с обяснение на думата „хоспис” В общностното право не се съдържа легално определение на понятието „хоспис“. Думата произхожда от латинската, а именно „hospitum”, което означава частен пансион. Грижите, които се предлагат в хосписите нямат за цел удължаване на човешкия живот или ускоряване на смъртта, а единствено полагане на палиативни грижи за терминално болни пациенти и подобряване качеството на живот в последните им дни. Основната цел на лечението в хосписа е не само да се лекува болестта на пациента, а и да се облекчат максимално страданията му посредством полаганите за него палиативни грижи. Самото понятие „палиативна грижа” е дефинирано от Световната здравна организация, още през 1990 година, а именно: „Активната цялостна грижа за пациенти, чиято болест не се поддава на медикаментозно лечение. Преобладава (водещ е) контролът на болката и други симптоми,както и на психологични, социални и духовни проблеми. Целта на палиативните грижи е постигане на възможно най-добро качество на живот на пациентите и техните близки.“
            Целта на хопсиса е да се подпомогнат  възрастни, хронично болни  и хора с трайни увреждания,  да преодолеят затрудненията си от здравословен характер и да възвърнат пълноценното си участие в социалния живот на общността. Хоспис е лечебно заведение с предмет на дейност - продължително медицинско наблюдение, поддържащо лечение предписано от лекар и специфични грижи за лица с хронични инвалидизиращи заболявания и медико-социални проблеми.Учредява се като търговско дружество и осъществява своята дейност след регистриране по реда на чл.40 от Закона за лечебните заведения.
            Много често могат да се забележат и хосписи, които нямат необходимия лицевз за упражняване на дейност и работят в противоричие със законодателството на РБългария. Много от настанените  в хосписи, са при условия, които граничат с „мизерия”.
            В самите домове за хора със специални нужди, се настаняват за период от 6 /шест/ месеца. Настаняването помага от една страна, лицата грижещи се за болния да си отпочинат имайки в предвид обстоятелството, че даването в частен дом в нашата страна е вид „лукс”.
След сърдечна операция, след инсулт, инфаркт, при дископатии, операции на опорно-двигателната система, при лечение на нервната система болният има право на допълнителна рехабилитация и физиотерапия. Тя се извършва в 100 болници у нас. Самото настаняване и престой в заведението се заплаща по клинична пътека от здравната каса. Продължителността на настаняването не е повече от 20 дни. Слдеващата стъпка на това лице е възможност за настаняване в хоспис. Цената варира от 300 до 1000 лева, в зависимост от здравното заведение и от грижите, които трябва да се полагат за лицето. Има два вида здравни заведения, в които може да се настаняват – частни и държавни. Независимо от техния брой, статистиката показва, че около 2600 човека, в момента чакат за настаняване в дом.
При държавните изискването и процедурите са по усложнение, сравнение с частните, но от финансова гледна точка за семействата е по изгодно. Процедурата по настаняване, протича в следния ред: първо, което трябва да се направи е съответният представител на лицето да се обърне към службата за социално подпомагане по временния си адрес. Документите, които са необходими за кандидатстване са: копие от личната карта на лицето, което кандидатства, решение на ТЕЛК /ако има такова/. В някой случай може да се поискат и допълнително документи, в зависимост от лицето, което кандидатства. Тоест ако решим да опишем в кратък текст, какви трябва да са документитет, те биха представени в следната последователност: Подава се молба – свободен текст, съответно до: директора на дирекция "Социално подпомагане" за социални услуги, които са държавна дейност; кмета на общината – за социални услуги, които са общинска дейност; органа на управление, когато доставчикът на социални услуги е търговско дружество; Прилага се копие от документ за самоличност за справка;Прилага се личен амбулаторен картон, ако има такъв;Прилага се копие от решение на ЛКК, ТЕЛК, РЕЛКК, НЕЛК, ЦЕЛКК, ако има такъв;Прилагат се други документи изисквани от доставчика. След което документите се разглеждат от компетентно лице и се одобряват. В зависимост от нуждите на лицето, се изготвя план за неговото настаняване, обслужване и гледане, който се одобрява и от двете страни- от представителя на «социалните грижи» и от представителя и или лицето от друга страна.
            Максималния срок за настаанявне е 6 месеца, който може да беде продължен в зависимост от нуждите на лицето.
            В частните домове, процедурата е много по опростена, грижите са на по – високо ниво, но от финансова гледна точка, цените са коренно различни от държавните хосписи.
            В частните хосписи, на всяко лице се отделя самостоятелен човек, който се грижи за него, осигурява необходимия комфорт, докато при държавните за 4 или 5 човека се грижи едно лице, което води до непълноценното обслужване.
Често пъти има случаи на т.нар. злоупротреба в съответни домове. Предвид процудурата на регистрация, някой хора, смятат, че просто създаване на необходимата грижа е достатъчно основание за създване на дом за хора с увреждания. Но  дефакто, нещата не опират само до грижата – основна част е и персонала, начина на обслужване, консумативите, минимум хора, които трбява да работят. Всички тези средства и консумативи са трудно постижими. Затова при настаняването пойскайте във съответния дом да Ви предоставят лиценц, издаден на основание ЗЛЗ /Закон за лечебните заведения/, в противен случай може да попаднете в заведение/хоспис, работещ без необходимите документи и консумативи.
Екип на: www.pravoconsult.com


Тагове:   лиценз,   настаняване,


Гласувай:
1
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pravoconsult
Категория: Други
Прочетен: 819222
Постинги: 47
Коментари: 975
Гласове: 80
Архив
Календар
«  Декември, 2016  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031