Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2011 17:20 - НЕСЕКВЕСТИРУЕМ ДОХОД
Автор: pravoconsult Категория: Други   
Прочетен: 22217 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 24.05.2011 17:23


Все по често в нашето ежедневие получаваме писма на хора, които са осъдени да връщат определена заета парична сума, а нашия стремеж в миналото да им помогнем е награден със запор върху определена част от възнагражденито, заплатата или пенсията, която получаваме. Всеки се стреми в своя живот да помогне на някой. Така например голяма част от родителите в стремежа да не откажат на децата си, стават поръчители и съдлъжници в теглените от тях заеми – потребителски или ипотечни. В последствие имайки предвид тежкото икономическсо състояние, в което се намира РБългария и безработицата, много от длъжниците остават без работа. Страхът да се сподели с родителите този факт, води до изпадане на „изискуемост” на тегления кредит. На основание чл.60, ал.2 от ЗКИ /Закон за кредитните институции/, банката има право да направи част или целия кредит предсрочно изискуем. Трябва да се има в предвид, че предсрочната изискуемост ненастъпва автоматично по силата на закона. Ако в договора за кредит не се съдържа конкретна клауза, че страните са се съгласили при неплащане на кредита или на съответните вноски по него, той да става в неизплатената си част предсрочно изискуем, без кредитополучателят да бъде уведомяван, необходимо е волеизявлението на банка, с което тя упражнява предоставеното й от закона право да направи кредита предсрочно изискуем, да достигне до длъжника. Ако в договора за кредит се съдържа уговорка, че уведомяването на длъжника не е необходимо, договорът заедно с извлечението от сметката на банката трябва да удостоверяват сбъдването на условията за предсрочната изискуемост на кредита. Договорът представлява доказателство за уговорените условия за настъпване на предсрочната изискуемост на кредита, а извлечението от сметките- доказателство за настъпването на тези условия, които обстоятелства в случая не са установени в заповедното производство.             След като стане налице предсрочно изискуемост на кредита се пристъпва към фазата на издаване на изпълнителен лист.Изпълнителният лист е съдебен акт, който удостоверява, че лицето, в чиято полза е издаден, разполага с право на принудително изпълнение за реализиране на своя претенция срещу длъжника /за предаване на имот, плащане на сума, премахване на незаконна постройка и пр./ и задължава съдебния изпълнител да образува изпълнително производство, в което да се реализира това право. Изпълнителният лист, в зависимост от претендирата сума се издава от Районен съд, при претендирана сума до 25000 лева и от Окръжен съд, за парична сума над 25000 лева.
            Тук доситгаме до фазата, в която започваме да получаваме различни съобщения от Частни Съдебни Изпълнители или Държавни Съдебни Изпълнители. Точно това е и момента, когато научаваме, че наш близък човек е изпаднал в неплатежоспособност. При някой случай този факт е доста късно и необратимо възвръщаем.
            Първата стъпка на съдия изпълнителите е да изпратята уведомление/съобщение до солидарните длъжници, които са осъдени, заедно с длъжника за определената сума. След което се пристъпва към проверка на движими и недвижими вещи на солидарния длъжник. В голямата част , а и в наложената практика на съдия изпълнителите при наличие на пенсионер съдлъжник, се запорира неговата пенсия. Злоупотребата която се получава, е в стремежа си да събере по бързо дължимата сума, съдия изпълнителя запорира цялата пенсия, получавана от лицето, въпреки че това влиза в разрез съгласно новия ГПК /Гражданско Процесуален Кодекс/, а именно чл. 446. (1) Ако изпълнението е насочено върху трудово възнаграждение или върху друго възнаграждение за труд, както и върху пенсия с размер над минималната работна заплата, може да се удържа, ако длъжникът има месечен доход: 1. до размера на минималната работна заплата - горницата над гарантирания минимален доход, ако е без деца, и една втора от тази горница, ако е с деца, които той издържа; 2. над размера на минималната работна заплата - двойният размер на дължимия данък по Закона за данъците върху доходите на физическите лица, ако е без деца, и размерът на дължимия данък по Закона за данъците върху доходите на физическите лица, ако е с деца, които той издържа. (2) Ограниченията по ал. 1 не се отнасят до задължения за издръжка. В тези случаи присъдената сума за издръжка се удържа изцяло, а удръжките по ал. 1 за другите задължения на осъдения и за задължения за издръжка за минало време се правят върху остатъка от всичките му доходи. (3) Върху вземания за издръжка не се допуска принудително изпълнение. Върху стипендии се допуска принудително изпълнение само за задължения за издръжка.             Ако изпълнението е насочено върху трудово възнаграждение или върху друго и каквото и да е възнаграждение за труда, както и върху пенсия, чиййто размер е над минималната работна заплата, може да се удържа само:
  • Ако осъденото лице получава 300 лева, месечно – една четвърт част, ако е без деца, и една пета, ако е с деца, които то издържа;
  • При доход от 300 – 600 лева, месечно – една трета част, ако е без деца, и една четвърт, ако е с деца, които то издържа;
  • В случай че осъденото лице получава от 600 – 1200 лева, месечно – една втора част, ако е без деца, и една трета, ако е с деца, които то издържа.
  Месечното трудово възнаграждение се определя, след като се приспаднат дължимите върху него данъци и задължителни осигурителни вноски. Ограниченията не се отнасят до задължения за издръжка. В тези случаи присъдената сума за издръжка се удържа изцяло, а удръжките за другите задължения на осъденият и за задлъженията за издръжка за минало време се правят върху остатъка от всичките му доходи. Имайте в предвид, че съдия изпълнителя няма право да взима, повече от законно установеното, тоест т.нар „несеквестируем доход” неможе да бъде засегнато, въпреки стремежите и заплахите на съдия изпълнителите. Трябва да имате в предвид, че ако Вие имате заем – потребителски или ипотечен, той няма да бъде взет под внимание, предвид факта, че съдебните вземания са първи като изискуемост. Тоест налице е обективен факт, ако не сте запознати със дадено вземане и Ви бъде наложен запор, да изпаднете и Вие в неплатежоспособност. Наш съвет е да се интересувате от кредитите – ипотечни или потребителски, дали са изплащани редовно, внасяни ли са дължимите месечни вноски. Това може да направите във всеки клон на банката, която е отпуснала кредита. Имайте в предвид, че това е ваше право и няма как някой да Ви го откаже и да не Ви даде информация.

        Надяваме се да сме Ви били полезни, ако имате въпроси пишете ни.

        www.pravoconsult.com



Гласувай:
1



1. анонимен - zapitvane
15.07.2012 20:59
Zdraveite sadiq ispalnitel mie zaporiral bankova karta po koqto polo4avam trudovo vaznagrajdenie koetoe 290 lv imali pravo na tova ili samo na nqkakva suma koqtoe reglamentirana ,molqvi pomognetemi s savet kak da postapq ,nemislq 4e moje damizaporira cqlata suma s kakvo 6te jiviq nali ,blagodarqvi predvariteno
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pravoconsult
Категория: Други
Прочетен: 1411934
Постинги: 47
Коментари: 978
Гласове: 84
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031