Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.06.2011 18:52 - ЗАВЕЩАНИЕ – НАЧИН НА ИЗГОТВЯНЕ И ОБЕКТИВИРАНЕ В ПРАВОНОТО ПРОСТРАНСТВО
Автор: pravoconsult Категория: Други   
Прочетен: 17060 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 21.06.2011 18:53


Завещанието е едностранен акт, защото съдържа волеизявлението само на една страна - завещателя. Изявление от насрещната страна - наследник не е необходима за възникване на правната му последици. Завещанието е разпореждане с имуществото след смъртта, затова наследодателят винаги може докато е жив да го отмени или измени. И тъй като завещанието отразява волята на завещателя, то може да бъде направено само лично от него. Представителство е недопустимо.Завещанието е волеизявление на дееспособно юридическо лице, което приживе се разпорежда със собствено имущество, до степеннта на законната част. Завещание може да направи всяко лице, което е навършило 18 години и което не е поставено под пълно запрещение поради слабоумие и е способно да действа разумно. Тоест всеки гражданин на РБългария, може да завещава свои наследствени и придобити движими вещи и недвижими имоти.

Завещателят е напълно свободен да избере своя или своите наследници по завещанието си. Може дори да се завещае на неродено, но заченато дете. Завещанието е задължително писмено, като може да бъде или нотариално, или саморъчно. Това са двете алтернативи по българското право.

:Нотариално завещание - извършва се от всеки Нотариус без оглед местоположението на имуществото и жителството на завещателя, наследника или заветника, но пред двама свидетели. Завещателят изявява на Нотариуса устно своята воля и той я записва дословно. Отбелязва се мястото и датата на съставяне на документа. Нотариусът прочита завещанието в присъствието на свидетелите. След това завещателят, свидетелите и Нотариусът подписват завещанието. Ако завещателят не може да се подпише, той трябва да посочи причина за това и Нотариусът отбелязва неговото изявление преди прочитане на завещанието. Завещанието се вписва в специална актова книга.             

Саморъчно завещание - то трябва изцяло да бъде написано саморъчно и ръкописно от завещателя в свободен стил с дата и с подпис на завещателя. Не е важно на каква хартия или друг материал е написано завещанието, нито с какъв предмет, но то задължително следва да носи дата и подпис отдолу.Саморъчното завещание може да бъде предадено за пазене от Нотариус, може да бъде съхранено и от самия завещател или от негово доверено лице. Когато се предава на Нотариус за пазене, завещанието се затваря в плик, върху който се съставя протокол с подписите на завещателя и на Нотариуса. След това саморъчното завещание се завежда в специален регистър. След смъртта на завещателя същият този Нотариус обявява завещанието.Саморъчното завещание, предадено за пазене на Нотариус, може да бъде взето обратно, но само лично от завещателя. За връщането на завещанието се прави бележка в специалния регистър с подписи на завещателя, на двама свидетели и Нотариуса. Лицето, което съхранява саморъчно завещание, трябва веднага след узнаване за смъртта на завещателя да иска обявяването му от Нотариус. Той изготвя протокол.

Ако предмет на завещанието е недвижимо имущество, Нотариусът издава препис от завещанието, който се вписва в Службата по вписванията към Районния съд. Едва след това лицето, в чиято полза е завещанието, може да се снабди с Нотариален акт.

Важно е да се знае, че след смъртта на завещателя, всяка една заинтересова страна може да направи искане за отваряне на завещанието, като законов срок за това не  е предвидено. Въпреки, че трябва да се има предвид 10 /десет/ годишната давност.

Завещанието е удачно средство да се съчетаят общите правила за наследяване по закон и личната воля на наследодателя за съдбата на неговото имущество. Дадена е възможност на всеки гражданин да се разпореди със собствеността си и след момента на неговата смърт. От друга страна законодателят с грижа за семейството ограничава тази свобода до определен обем от имуществото. По българското законодателство завещанието от една страна дава право на завещателя да реши на кого и какво да завещае, а от друга страна го ограничава в рамките на общия принцип за всеки правен акт, какъвто е и завещанието - а именно - да е съобразен с правилата на закона и морала; и един особен вид ограничение - т.нар. "запазена част" - това е определена в закона идеална част от имуществото, с която завещателят не може да се разпореди в завещанието си, а дори да го направи - върху тази запазена част няма да се зачете волята му и тя ще се наследи по общия законов ред. Тук законодателят се е съобразил с особената грижа за семейството - именно за това запазената част е в полза само на най-близките роднини - низходящи, родители и съпруг.

Саморъчното завещание е частен документ и като такъв може да бъде оспорван от лица, които имат правен интерес. Прави се проверка за истинността или неистинността на завещанието (чл.97, ал. 3 от ГПК) чрез съдебен процес, в които се установява неговата автентичност (авторството на завещателя) чрез пряко и пълно доказване.Съдът пристъпва към процедура по оспорване на представеното саморъчно завещание (чл. 154 от ГПК), когато страната, която има интерес от това завещание, заяви пред съда, че ще се ползва от него, а другата страна предяви иск за оспорване на автентичността му. Страните трябва да представят на съда оригинала от завещанието и годен сравнителен материал за нуждите на съдебно-графологическата (почеркова) експертиза.Завещанието може да бъде отменено с ново завещание или с нотариален акт, в който завещателят изрично заявява, че отменя изцяло или отчасти предишните си разпореждания.

Има вариант в обективната действителност, при които се изисква, на основание фактическия състав дадено завещание да бъде обявено за нищожно. Завещанието е нищожно (чл. 42-44 от Закона за наследството), когато по своето съдържание противоречи на закона или го заобикаля, не е спазена формата, предписана от закона, липсва волята на завещателя или той е неспособен да завещава, когато е в противоречие на обществния ред и добрите нрави или условията са невъзможни.Завещанието не поражда правни последици и само по себе си е недействително, когато: единият съпруг е извършил завещание в полза на другия, но бракът се е прекратил поради развод, без значение по чия вина; завещанието е направено от лице, което поради слабоумие, душевна болест или други причини не разсъждава нормално, липсва му здрав разум и не може да разбира и ръководи постъпките си; съдържа разпореждания с вменено задължение за осигуряване на издръжка и гледане на завещателя от лицето, в чиято полза е направено или чрез трети лица; две и повече лица извършат завещателните разпореждания в един и същи акт и те са едно на друго или в полза на трето лице.

 Саморъчното завещание е нищожно, когато е написано без да е съобразено с трите основни изисквания, отразени в чл. 25, ал.1 от Закона за наследството: да е изцяло написано ръкописно от самия завещател, да съдържа датата на съставянето му и да е подписано от него след текста на завещанието. Ако не е оформено по този начин, завещанието е нищожно.

Завещателят може да впише в своето завещание определени условия и да поиска от заветника да ги реализира след неговата смърт.

Безнравствено условие, противоречащо на обществения ред и морал е например следното условие: лицето, което получава завещанието, да се разведе или да причини телесни, имотни или други вреди на определена личност. Такива завещания, с такива условия и тежести не се изпълняват.

www.pravoconsult.com
 

 



Гласувай:
1


Вълнообразно


1. анонимен - zaveshtanie
04.04.2012 21:28
Napraveno mi e zaveshtanie ot parvi bratovched na maika mi. Toi niama deca, jena, bratia, sestri i roditeli. Zaveshtanieto e pazeno ot notarius i sled smarta na choveka beshe otvoreno. Negova bratovchedka, koyato vze apartamenta mu chrez doglejdane povdigna grajdansko delo sreshtu men. Zaveshtanieto e v palnite pravni normi. Tia kato ne e priak naslednik, moje li da osporva zaveshtanieto? Tia tvardi che toi ne e bil v normalno sastoyanie kato go e pisal. Kak moje da go dokaje, kato choveka e pochinal? Az kak da se zashtitavam?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pravoconsult
Категория: Други
Прочетен: 1412836
Постинги: 47
Коментари: 978
Гласове: 84
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031