Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.07.2012 07:53 - ДУМАТА КАТО ЛЕКСИКАЛНО СРЕДСТВО
Автор: litera Категория: Други   
Прочетен: 7342 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 02.07.2012 07:55



            Като градивен материал на езика думите реализират своето значение и придобиват комуникативна употреба в състава на словосъчетанието и изречението. Думата става средство за общуване само чрез формите на свързаната реч.
Лексикологията освен, че изследва думите като самостоятелни речникови единица, тя спомага и да се установят езиковите норми, за да се избегнат разнообразните грешки в речевата практика.
          Що е езикова норма? - правило за употребата на думите с оглед на тяхното значение, словообразуване, формообразуване и построяване на изречението, за единен изговор и правопис. Езиковите норми не се измислят от никого. Те се осигуряват исторически и се определят от развитието на обществото и неговата култура. Езиковите норми определят правилността на книжовния език. Те са образец, към който всеки трябва да се стреми. Нормата се характеризира с устойчивост и стабилност. Тя определя кое е правилно и кое не- препоръчва употребата на едни езикови средства и отхвърля употребата на други. Без нормите книжовния език би се смесил със диалектите и жаргонната реч, и би изгубил културната си функция.
         Като система от норми българският език се оформя през Възраждането.
Лексикалните норми са част от езиковите норми. Употребата на лексикалните средства зависи от няколко неща- от ситуацията в която става общуването, от жанра, типа и тематиката на писменото и устното изложение.
Лексикалните норми в определен етап от развитието на книжовния език са стабилни, но едновременно с това и променливи. За разлика от граматичните норми те се променят в сравнително по-кратък период. Промените са вследствие от развитието на самия език и общество.
       Видове думи според звуковия им състав и лексикалното им значение:
       антоними - двойка думи от една и съща част на речта с противоположно значение (ден- нощ; високо- ниско). Контекстови антоними- схващат се като такива в определен контекст.
       синоними - близки по значение думи, които се различават по форма - пишат се и се чуват различно. Синонимите са думи, които могат да се заместват една с друга в контекста. Взаимозамяната не може да бъде условие за синонимия. Тя е следствие от семантичната близост на думите. В много случаи взаимната замяна между синонимите отнема от текста част от спецификата, която внася всеки от тях
      омоними - думи с еднакъв звуков състав, но различни по лексикално значение (ток - на обувка; електричество).
      пароними - думи, близки по звуков състав, но с различно лексикално

(фактура- фрактура; предам- придам).




Гласувай:
0



Следващ постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: litera
Категория: Други
Прочетен: 16787
Постинги: 2
Коментари: 0
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031