Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.05.2015 12:33 - ЗАЩО НЕ СМЕ ПРАВОВА ДЪРЖАВА, НЯМА ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА И КАЧЕСТВЕНО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 1434 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ДВЕТЕ ОСНОВНИ ГРЕШКИ НА ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО У НАС

У нас се говори, че имаме законодателство. У нас се говори за върховенството на закона. У нас се говори за правова държава.

Тези изтъркани и недовършени клишета ги знам още от времето, когато всички медии дружно припяваха едно и сащо. Че т. нар. „Социалистическа демокрация” е най-доброто нещо на света. Че има „Врагове на народа” и за тях е създаден „Народен съд”.После една малка част от българските граждани разбраха, че съдът не е „Народен”, а антинароден. Че т. нар. „Врагове на народа” не са врагове на народа, а врагове на лъжата, мързела и чуждите шпиони. Но „Народният съд” продължи да си съществува. Съществува и сега.

Що се отнася до клишето, че „У нас има законодателство”, то там е спестено едно определение. И това е думата „отвратително”. Да, у нас има отвратително законодателство. И то е така, защото е в ръцете изцяло на един тесен кръг адвокати, прокурори и университетски преподаватели. Така технологията за създаване на добри закони отива по дяволите. Защото не е работа на юристите да създават законите. В целия този процес те трябва да бъдат само дизайнери на нещо, което е създадо не от тях, а от експерти в съответните области. От диалога с неправителствените организации/най-вече браншовите/ и с гражданите. Това е основният порок на българското законодателство и именно нарушаването на технологията прави законите ни отвратителни.

Вторият порок е идиотската намеса на изпълнителната власт в тълкуването и прилагането на законите. Грубата намеса на чиновниците и политиците показва, че у нас върховенство има не закона, а чиновникът и политикът. Това променя клишето за „Върховенство на закона” във „Върховенство на закона на политико-административната джунгла”. В законодателството е казано, че тълкуване може да прави само органът, който е създал закона. Но у нас това правят именно чиновникът и политикът, създавайки т. нар. „Правилник за прилагане на закона” и „Наредба за тълкуване на закона”. Тези два противоконституционни подзаконови нормативни актове са убийците на законоприлагането. Правилник и наредба могат да бъдат създадени само от законодателя и да бъдат включени в преходните и заключителни разпоредби на закона.

ЕДИНСТВЕНО ТАМ!

Защото изведнъж се оказва, че върховенството е не закона, а на чиновника от изпълнителната власт, който може да променя правилниците и наредбите колкото пъти си поиска и по този начин прави закона зависим от изпълнителната власт.

Що се отнася до клишето „Правова държава” е редно да се каже, че при показаните два основни порока ние дефинитивно не можем да бъдем „Правова държава”. Ние можем и сме изцяло сбъркана, дълбоко несправедлива и приватизирана от мафията географска територия.

Когато през 1991 г. гласуваха тази тъпа и негодна Конституция, зам председателят на Народното събрание и ловък политически тарикат Гиньо Ганев ме покани на чаша бяло вино „Траминер” от хан Крум. Започна да се пъчи и да се хвали какъв „шедьовър” са създали. Попитах го имам ли право да внасям законопроекти. Той отговори, че нянам. Имам ли имунитет? Пак ми отговори, че нямам. А мога ли да сезирам надзорен орган за текстовете в конституцията и законите. Той за трети път ми отговори отрицателно.

-Тогава откъде ги има депутатът, след като уж аз му ги делигирам?-го запитах за последно.

Още не ми е отговорил.

И Близнашки не можа да ми отговори.

Да не говорим за ЦеДка Пачева!





Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11734157
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031