Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
25.11.2015 17:54 - Какво накара Ердоган да свали руския Су-24: основните версии
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 5391 Коментари: 8 Гласове:
15

Последна промяна: 25.11.2015 17:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Гибелта на руския Су-24 (в момента, в който започнах да пиша постинга излезе първото интервю с оцелелия и спасен втори пилот на бомбардировача, който казва, че не са били предупреждавани от турска страна и не са дори видели изстреляната ракета, настигнала ги в гръб) свален от турски изтребител във въздушното пространство над Сирия.
В момента реакциите са много емоционални, разни експерти и коментатори опитват да дават акъл на Кремъл какво да прави, турците пускат едно след друго нелепи оправдания, всеки предлага своята версия какво, как и защо.
Аз от своя страна ще се опитам да отсея главните обсъждани версии, които ми се струват най-логични.
Първо, оправданията на турците. Че било случайно, че не знаели чий е самолетът, че пилотите са навлезли в турското въздушно пространство.
Версията за случайност отпада. Турците (все пак и те имат радари) прекрасно знаят кой и по какви маршрути лети в този участък, знаят разположението на силите на земята и т.н. Пък и за да бъде свален самолетът, трябва да се изчисли траекторията му и да се избере място, където да се осъществи атаката. Случайно и без подготовка такива неща не стават. Варианта, че екипажа на Су-24 е бил предупреден също отпада – според турската версия самолета е навлязъл в пространството им за по-малко от 30 сек., за това време те го предупредили 10(!) пъти и веднага стреляли по него, без да му дадат шанс да направи каквото и да е. И тук нещата не се връзват. Напомням, че турците не могат да представят доказателства, че е имало нарушение на границата, да не говорим, че реакцията им нарушава международните правила за действие в подобни ситуации.
Тоест всичко говори, че Ердоган умишлено (да не говорим, че в района предварително е имало няколко подготвени турски ТВ-екипа с включени камери, пречакващи самолета) е решил да направи този почти самоубийствен политически ход.
Показателна е и реакцията му – веднага след инцидента той първо позвънява в централата на НАТО, игрорирайки руските власти. Дали за да си гарантира протекции или да съобщи, че е изпълнил "командата" е друг въпрос. Ясно е тук, че без разрешение от Вашингтон подобна нагла провокация турците не биха посмели да извършат. То дори самите американци не действат толкова нагло, а янките могат да си позволят доста неща.
Естествено, всеки интерпретира подбудите на Анкара по своему. Някои казват, че турците са си изпуснали нервите и решили да отмъстят за това, че руските ВВС прерязват потоците контрабандна нефт, стопаниствани от ИДИЛ. Контрабандата отива именно в Турция. Затова някои смятат, че това е поводът за инцидента. Работата е там, че нефтената контрабанда не е чак толкова ценна, че да наложи провокация с подобни тежки и непредсказуеми последствия. Целта не оправдава средствата в този случай, така че Ердоган няма изгода от това. Следователно отговорът трябва да се търси другаде.
Най-вероятните мотиви са два и те се простират далеч извън границите на Турция.
Първо, да се провери каква ще е реакцията на Москва и колко твърд ще е отговорът ѝ. Това как Путин ще решава ситуацията, ще определи и какви ще са бъдещите провокации, режисирани от Белия дом.
Второ, което е още по-важно, е че по такъв начин се нанася удар по възможната коалиция между Москва, Париж и евентуално други страни. Самия Обама, каза че друга коалиция освен американската няма да има и ако Москва иска да участва в коалиция, то тя трябва да се присъедини към САЩ на условията на американците. Това естествено няма как да стане – двете страни имат диаметрално противоположни цели в Сирия. А ако говорим за Ердоган, сближаването с НАТО и Вашингтон вместо да му носи дивиденти, го приближава до краха на самата Турция, а заедно с нея и идеята на неоосманизма. Голямата геополитическа игра продължава.  
В заключение мога да кажа, че опитите за спъване на руската въздушна операция в Сирия ще продължават и очевидно Вашингтон няма да подбира средствата, по-скоро ще повишава залога.
По ирония на съдбата тези, които най-шумно заявяват, че се борят с тероризма, правят най-много за това тероризмът да процъфтява. И единствената противоотрова за това се оказват руската авиация и флот. А в скоро време и комплекса С-400, за когото ще напиша в отделен постинг.        



Гласувай:
16



1. merlin68 - Съгласен съм, нищо в този инцидент ...
25.11.2015 18:25
Съгласен съм, нищо в този инцидент не е случайно и той е съгласуван между Турция и САЩ. Кой каква сметка си е направил и до колко сметките им ще се оправдаят все още е трудно да се каже, но определено се върви в посока на световна война.
цитирай
2. worldissue - Оставам с впечатлението, че тази ...
25.11.2015 19:24
Оставам с впечатлението, че тази война вече е започнала, просто не се води по обичайния открит и мащабен начин. Или както е модерно да се казва сега "води се хибридна война".
цитирай
3. olivie - Просто още един фалш флаг
26.11.2015 08:50
Това е прикрит терористичен акт на ИД зад Турция, който само доказва, че м/у неоосманизма на Ердоган и ИДИЛ граница няма. Форсиране на събитията, поради бързата гибел на ИД. А дали е фалш флаг във флаг зависи от отговора кого обслужва съществуването на ИД и бежански поток към ЕС. Отговорът трябва да се търси в това дали е възможно да съществуват радикални настроения в турската/НАТО армия и доколко нейни части могат да действат самостоятелно и безконтролно, обслужвайки външни сили /за това флаг във флаг е по - вероятната теза/
цитирай
4. radosslav - 3 секунди
26.11.2015 14:04
Начи на всеки 3 секунди са пращали по едно предупреждение, нещо като развален грамофон? Дали грамофона въобще е бил включен в контакта?
цитирай
5. demograph - Като цяло анализът ви е верен, плюс
26.11.2015 15:52
но без заключенията, които издават пристрастията ви. Уважавам ги. Добавете, че в деня на инцидента, ЕС одобри 3.5 милиарда помощ за Турция...а Пентагона зае "страната на Русия". Очевидно става дума за общ на сигнал НАТО към Путин. Мисля, че щом ние с вас разбрахме и Путин разбра какво му се казва.. Само русофилите и путинистите не разбраха за какво става дума. Оланд съгласува ходенето си до Путин днес предварително със САЩ, Англия, Германия и..Китай!?..Има обрат в геополитическото противопоставяне по оста Запад - Русия. Мисля, че е за добро. Не очаквам катаклизми, нито беди за Турция. По-скоро лично Путин ще отнесе пешкира. Жалко за загиващите.
цитирай
6. radosslav - Пешкира
26.11.2015 16:17
Путин не е глупак, най вероятно е открил нещо, но скоро ще го разберем. Жалко за България (може би и за Европа) ако Турция се ислямизира, а то натам върви
цитирай
7. worldissue - Да, сигнал Щатите пуснаха, но друг ...
26.11.2015 17:34
Да, сигнал Щатите пуснаха, но друг въпрос е какво точно съдържа сигнала. Все пак в Кремъл имат повече информация от нас, така че сигналите на най-високо ниво се възприемат по малко по-различен начин в сравнение с нас. Съгласен съм с един американски политолог, който смята, че чрез тази провокация Вашингтон търсеха конфликт между Москва и Анкара с цел да спънат "Турски поток" (чрез което да блокират енергийните трасета през Балканите към Зап. Европа) и да опитат да намалят влиянието на Русия в Близкоизточния регион. Друг въпрос е дали ще се получи номера. Но тук се разиграва и кюрдската карта (предполагам, че гореспоменатия сигнал е бил по-скоро свързан с кюрдския въпрос), при това активно я разиграват именно Щатите, така че на Ердоган тази авантюра може да му излезе доста солено. Не мисля, че има някакъв геополит. обрат, засега всичко се развива по обичайната линия. Също така не смятам, че Путин ще обере пешкира или ще загуби този рунд. Досега при всички останали сблъсъци той успяваше или да излезе на чисто, или да вземе малко преднина пред "партньорите си" отвъд океана. Така че голямата игра тук няма да свърши, а ще продължи и нататък.
цитирай
8. planinitenabulgaria - На един председател на ТКЗС му закарали една каруца дърва.
26.11.2015 17:42
Половината били нацепени, другата половина не били нацепени. Същата тежест има и изнесената информация във Вашия постинг.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3213912
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031