Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2015 08:33 - Днес се завърнах от една разходка до лерлата на Адриатика - Дубровник, Котор, Будва
Автор: mit777 Категория: Туризъм   
Прочетен: 2811 Коментари: 0 Гласове:
12

Последна промяна: 25.09.2015 10:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Това беше 4-дневна автобусна  екскурзия до Будва, Котор и Дубровник с 3 нощувки със закуски, вечери и туристическа програма.
image
image

Пълна програма на пътуването:
1 ДЕН - Отпътуване в 06.30 за Черна гора по маршрут София-Ниш -Кралево-Черногорска ривиера. Пристигане късно вечерта. Вечеря. Нощувка в тризвезден хотел.
2 ДЕН - Закуска. Отпътуване за Котор - Пешеходна обиколка из средновековния град и разглеждане на църквите Свети Николай Чудотворец, Света Мария", Католическата катедрала "Свети Трифон", Часовниовата кула. Отпъуване за Будва. Разглеждане на църквата "Св. Троица", Цитаделата, крепостната стена. Съхранените му улици и къщи са приютили съвременни магазини, барове, кафенета. Вечеря. Нощувка в Будва.
3 ДЕН - Закуска. Целодневна екскурзия до Дубровник. Основан от римляните преди 1300 години, Дубровник е един от най-посещаваните от туристи градове, със своите площади с мраморна настилка, калдъръмени улици, къщи с кули, църкви, дворци, фонтани и музеи. Имате възможност да разгледате Двореца "Спонза", Двореца на Ректор, Църквата "Св.Влах", Францисканския манастир. Предлагаме разходка по "Страдун" - красивата пешеходна променада на Дубровник. По желание корабче до остров Локрум. Вечеря Свободно време. Вечеря. Нощувка
4 ДЕН - Закуска.Отпътуване за България. По пътя фотопауза при о-в Св. Стефан - курорта на звездите, Шкодренското езеро и каньона на р.Морача и р.Ибър. Пристигане късно вечерта.


                                    Котор
image

Разположен в най-южния фиорд в Европа - Которския залив (Boka Kotorska), Котор (Kotor) не би могъл да се радва на по-контрастни пейзажи. Укрепеният стар град се е сгушил в подножието на хълма Свети Иван и планинския масив Ловчен, а улиците като лабиринт ви изненадват с кафенета, църкви и ресторанти на скритите площади. Надвисналите сякаш планини осигуряват защита на целия залив, а морето е мастиленосиньо. В северната част на града протича късата, но буйна река Шкурда, а в западната се намира изворът Гурдич.

Няма точни данни за възникването на града, но археолозите смятат, че е бил изграден върху останките на древния град Акрувиум. Според древногръцка легенда градът е основан след мисията на аргонавтите в търсене на Златното руно. Със сигурност се знае, че е съществувал преди времето на Омир, 7-8 столетия преди новата ера.

Котор е включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО заради важната си роля в изкуството и културата в миналото и естественото си пристанище. В града ще усетите влиянието на Древна Гърция и Древен Рим, Балканите, средиземноморската култура и венецианската архитектура.

                             ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В КОТОР

image

                          До Будва и Котор в Черна гора
image


                                  Будва - забележителности

Будва (на сръбски и сърбохърватски Будва и Budva, словашки и турски Будин, старобългарски Бѣдинъ) е град, разположен на адриатическото крайбрежие на Черна гора.

Населението на града е от почти 11 хил. жители. Той е административен център на едноименната община с население близо 16 хил. души през 2003 г. Бреговата ивица около Будва се нарича Будванска ривиера и се намира в централното крайбрежие на Черна гора. Градът е известна туристическа дестинация и привлича туристите с плажовете, нощния живот и средиземноморската си архитектура.

image

Будва – метрополисът на Черна гора

Будва е една от перлите на адриатическото крайбрежие и е сред най-посещаваните курорти в Черна гора. Населението на града е около 16 000 жители, а бреговата ивица в района на Будва се нарича Будванска ривиера. Повече информация за конкретни предложения за почивка в Будва - тук.


image

 

Районът около Будва е бил населен още от древността. Според една от местните легенди градът е основан от финикиецът Кадмус, който е бил заточен в Тива. След като напуска Тива той и жена му Хармония намират подслон тук. Заради унищожително земетресение през 1979 г., Будва е изграден наново, като процесът по възстановяването отнема 8 години.


image


В Будва е пълно с приятни малки кафенета и ресторанти (коноби), в които се сервират предимно морски деликатеси, подправени със специфични за Черна гора подправки - обикновено накиснати в зехтин. В ресторантите край брега можете да опитате вкусна рибена чорба и риба тон, приготвена по разнообразни начини. Разходете се край брега и се насладете на морето.То изменя цвета си през деня и в зависимост от това как грее слънцето, се променя от тъмносиньо до разнообразни зелени нюанси.

 

image


Будва има многовековна история и култура, но все пак това, което най-много привлича туристите са 38-те километра плажове. По Будванската Ривиера сезонът продължава повече от шест месеца в годината – между май и ноември. Ежегодно в този период тук пристигат стотици хиляди туристи. Повечето плажове са покрити с фин пясък, по-рядко с чакъл и скали. Плажовете започват от нос Платамуни и свършват при нос Дубовица (един до друг са наредени плажните ивици Яз, Словенска плажа, Бечичи, Рафаиловичи, Милочер и Булярице). Най-близо до Будва са Яз и Словенска плажа, където са разположени и повечето от големите хотели по ривиерата.

 

image



Могрен е може би най-популярният плаж в Будва. Той се е сгушил между няколко големи скали, а до него можете да стигнете по 500-метрова пътека, започваща от Стария град. Не по-малко красиви са плажовете в близките крайбрежни селища като Тръстено, Милочер и Свети Стефан. Доста атрактивен е и плажът Бечичи, който ще ви очарова със своя сивкаво-розов пясък.


image

 

 

Старият град


image

 

Старият град се намира върху полуостров в центъра на Будва. В миналото полуостровът всъщност е бил малък остров, който впоследствие се е свързва със сушата (с пясъчен провлак). Старият град има пет входа и е заобиколен от укрепления от XV в. - с порти, кули и крепостни стени. Там можете да се насладите на тесните улички и паметниците на средновековната култура. Повечето сгради са строени по венециански дизайн. Посетете и трите основни църкви, които се намират там ("Свети Иван" (VII в.), "Дева Мария дел Пунта" (840 г.) и "Света Троица" (1804 г.)). В красивата “Дева Мария дел Пунта” всяко лято се провеждат концерти, тъй като тя притежава изключително добра акустика.

 

image

image

 

От върха на крепостта “Кастел Санта Мария” се открива панорамна гледка към покривите на старинните къщи в града и извисяващата се над тях кула на църквата “Свети Иван”. Важно културно събитие в града е поетическатата надпревара на главния площад (Пиацета), която се провежда всяка година.

 

ДУБРОВНИК- ПЕРЛАТА НА АДРИАТИЧЕСКО МОРЕ
image

Дубровник (Dubrovnik) е град с древна история в най-южната част на Хърватска, на самия край на Дубровнишкия провлак. Селището е световноизвестен туристически център и главен град на Дубровнишко-неретванска жупания. "Ако искате да видите земния рай, елате в Дубровник", възкликва възхитено Джордж Бърнард Шоу, когато през 1929 г. за пръв път пристига там.

Дубровник (Рагуза на латински) е основан при сливането на два града — Лаус, разположен на малък остров по южното далматинско крайбрежие, подслонил италианските бежанци от близкия град Епидаурум (днешен Цавтат), и славянското селищеДъбрава. Ивицата плитчини между двете части на града е засипана през XII век, обединявайки селището около новопостроения площад (сега наричан Плаца или Страдун). Площадът е павиран през 1468 г. и съграден отново след унищожителното земетресение от 1667 г. Градът е укрепен и две пристанища са построени на двата края на провлака.
image
Дубровник е изпълнен с живот през цялата година. Зад градските стени може да се види удивителната красота на мраморните облицовки в Стария град. Из площадите и малките алеи, в кафетата и баровете винаги е пълно с хора. Чистите плажове и кристалната вода, заобикалящи града, грабват посетителите с чара си.

Малко места по света могат да овладеят смесицата на младост и съвремие със средновековие и барок по-добре от Дубровник. Селището е естествено разположено около Стария град – от вътрешната страна на градските стени. Забележителностите се редят една след друга, когато се разхождате по Страдун. Площадите са пълни с барове и ресторанти, които имат външни маси, даващи възможност на посетителите и на местните да си починат и да пийнат по нещо под слънчевите лъчи.
Дубровник – Перлата на далматинския бряг
imageОтвъд стените модерен Дубровник предлага всичко, което може да се очаква от една средиземноморска местност. В градините ще откриете смокини, лимони портокали и праскови. Архитектурата на града разкрива много малко от сръбската обсада на града по време на войната през 1991-92 г., по време на която над селището са пуснати над 2000 бомби. Единственият признак за този период са новоизградените покриви из целия град, а ако специално се оглеждате, може по някои сгради да откриете и следи от куршуми.

От 1979 г. Дубровник е част от Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Когато и да го посетите, ще се насладите на неговата красота, но все пак тя се разкрива най-пълно през пролетта и лятото.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В ДУБРОВНИК
image
Будва - Дубровник - Котор












Гласувай:
12



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2613793
Постинги: 752
Коментари: 280
Гласове: 953
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930