Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2010 20:29 - Дествия относно несеквестируемо имущество - разпореждане
Автор: pravoconsult Категория: Други   
Прочетен: 6204 Коментари: 4 Гласове:
1

Последна промяна: 18.08.2010 19:11


       Все по чест и наболял проблем в  нашето ежедневие става проблема относно кредити - ипотечни или потребителски. При наличеито на потребителски кредит - какво дължи кредитоискателя? Могат ли да посегнат на неговото недвижимо имущество? Има ли начин да се избегни това. Налице са  въпроси наболяващи в нашата обективна действителност.
    Кредиторът по търговска сделка има право и законова възможност да поиска обявяване на търговец в несъстоятелност, ако последния е неплатежоспособен - чл. 608 и чл. 625 от Търговски закон. Производството по несъстоятелност е съдебно такова и има за крайна цел удовлетворяване на кредиторите и погасяване на търговските задължения чрез разпределяне/разпродаване имуществото на длъжника – търговец. В едно такова производство кредиторите на несъстоятелността имат право да поискат отмяна на изчерпателно изброени (в чл. 647) в ТЗ сделки. В основата на тези отменителни искове стои нуждата кредиторите да разполагат с механизъм, който да попречи на длъжника да намалява имуществото си, онова, с което предполага се те ще удовлетворят претенциите си. Сделката, за която Вие споменавате попада в приложното поле на тези отменителни искове.
Банката като кредитор, който има вземане към длъжника си (било то изискуемо или не) по силата на гражданското законодателство (чл. 135 от ЗЗД) разполага и с друга възможност. А именно да поиска от съда да обяви за недействителна спрямо нея извършената от длъжника й сделка (става въпрос за сделка на разпореждане от негова страна, с която той намалява имуществото си и по този начин застрашава евентуалното бъдещо удовлетворение на кредиторовото вземане). Тоест, ако Вие направите някаква сделка, с цел да останат кредиторите неудоволетворени, те могат с задна дата да предизвикат разваляне на сделката и обявяване за недействителна - непораждаща никакви правин дествия. На кратко ако лицето Х, знае че дължи на лицето У, знае, че не може да се издължи и с цел да попречи  на кредитора си да се удовлетвори от неговото имущество по принудителен ред чрез съдия изпълнител да речем надари лицето Z, и с това намали имуществото си, кредиторът ще може да се удовлетвори от така дареното имущество, ако длъжникът му не разполага с други активи. Нещо повече, съдебната практика приема, че щом един длъжник се е разпоредил със свое имущество, което по закон е несеквестируемо (т.е. не може да се насочи принудително изпълнение върху него), то това преимущество отпада след разпоредителната сделка. Съветът ми е ако имотът, за който говорите е единствен (т.е. той е несеквестируем) да не извършвате каквито и да е разпоредителни сделки с него, поради изтъкнатите по-горе причини. Да не забравяме, че банковите кредити се отпускат срещу обезпечение или поръчителство. При едно евентуално неизпълнение на задължението за плащане на вноските, то банката би насочила претенцията си първо към съответното обезпечение. Ако имате въпроси или искате да споделите ваши казуси - пишете ни.

www.pravoconsult.com



Гласувай:
1


Вълнообразно


1. анонимен - Може ли частен ............
04.08.2010 11:45
Може ли частен съдебен изпълнител да запорира цялата ми заплата. Поне това което четох е че не може, но явно не е така.?
цитирай
2. pravoconsult - Отговор
05.08.2010 19:15
По закон ЧСИ / частния съдебен изпълнител/ има право да наложи запор върху трудово възнаграждение, до опредлена сума, или така наречената несеквестирума сума. Тоест, както разбирам, той Ви е наложил запор върху цялото трудово възнаграждение. Това е в противоречие както с ГПК /гражданско процесуалния кодекс/, така и с ЗЧСИ / закон за частните съдебни изпълнители/. В този случай единствения вариант е да се обърнете с жалба, като опишете случая, до Камарата на частните съдебни изпълнители. Ако с нещо друго може да сме Ви полезни - пишете ни.
цитирай
3. анонимен - Здравейте, не намерих къде точно да ...
01.11.2011 23:07
Здравейте,не намерих къде точно да си поставя въпроса,за което моля да съм извинена.Преди няколко години брат ми тегли ипотечен кредит,като баща ми му става съдлъжник.Брат ми не си плаща заема,и банката налага запор на баща ми.Преди няколко дена баща ми почина и се притесняваме че като съдлъжник на кредита на брат ми,аз ще поема и дълга.Можем ли по някакъв начин да избегнем този дълг,при условие, че титуляра/брат ми/ е жив и дееспособен?
Имам ли право да заведа иск срещу брат си,за въстановяване на сумата?
Предварително Ви благодаря за отговорите!
цитирай
4. pravoconsult - Отговор на 3. анонимен - Здравейте, не намерих къде точно да ... 01.11.2011 23:07
11.02.2012 13:40
Варианта е да направите отказ от наследство, така избягвате всякакви права и задължения, получени като наследство от баща Ви.
Ако с нещо друго може да помогнем - пишете ни.
Екип на www.prawoconsult.com
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pravoconsult
Категория: Други
Прочетен: 1417991
Постинги: 47
Коментари: 978
Гласове: 84
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930